Al Džazira suspendovala novinare zbog snimka o holokaustu

Beta

ponedeljak, 20. 05. 2019. u 20:16

Ал Џазира суспендовала новинаре због снимка о холокаусту

Ilustracija
Foto: EPA

Medijska mreža Al Džazira suspedovala je dva novinara odgovorna za video snimak u kojem se tvrdi da su Jevreji pogrešno predstavili razmere holokausta
Medijska mreža Al Džazira suspedovala je dva novinara odgovorna za video snimak u kojem se tvrdi da su Jevreji pogrešno predstavili razmere holokausta.

Na snimku koji je na internet postavio arapski servis "AJ Plus" se navodi da je od cionističkog pokreta prihvaćeno da su nacisti ubili šest miliona Jevreja.

Jedan od direktora mreže Jaser Bišr izjavio je da je video uklonjen sa veb–sajta i da je bio u suprotnosti s uredničkim standardima Al Džazire, prenose izraelski mediji izveštaje novinskih agencija.

„Al Džazira se potpuno odriče uvredljivog sadržaja“, rekao je Bišr, najavivši da se neće tolerisati takav materijal ni na jednoj platformi mreže.

Postavljen na veb sajtu Al Džazire i na društvenim mrežama video snimak dovodi u pitanje istoriju holokausta i optužuje Jevreje da su iskoristili masakre svojih jevrejskih zajednica da osnuju državu Izrael, sugerišući da je sam cionizam potekao iz nacističke ideologije.

Pročitajte još - KAO DA SE NIJE DOGODILO: Mladi Austrijanci ne znaju mnogo o Holokaustu


„ Izrael je najveći pobednik u holokaustu i koristi ista nacistička opravdanja kao odskočnu dasku za rasističko čišćenje i istrebljenje Palestinaca“, rekla je novinarka Muna Hava na video snimku.

U saopštenju direktora Dime Katibsaida zaduženog za digitalni sadržaj je navedeno da je video objavljen bez dužne provere.

Izraelsko Ministarstvo spoljnih poslova je ocenilo tokom vikenda da video ima za cilj da ispere mozak mladim Arapima kako bi ih naveo da mrze Izrael.

„ Ovo objašnjenje holokausta je najgora vrsta pogubnog zla. Tako Al Džazira ispira mozgove mladim ljudima u arapskom svetu i nastavlja mržnju prema Izraelu i Jevrejima“, navelo je ministarstvo na Tviteru.

Izrael je 2017. godine pretio da će zatvoriti lokalne kancelarije Al Džazire, a premijer Benjamin Netanjahu je optužio taj servis za huškanje na nasilje i podsticanje smrtonosnih terorističkih napada.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije