PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

OD svih izbora koji će se ove nedelje održati u Evropi, najvažniji su oni u Francuskoj. Ovu poruku poslao je Stiv Benon, bivši glavni savetnik američkog predsednika Donalda Trampa. Benon ne podržava samo Le Penovu, već sve evropske suvereniste i viđen je kao njihov svojevrsni mentor.

Francuski mediji otimaju se oko nekadašnjeg stratega Trampove pobede, a sada samostalnog političkog savetnika. Gostujući u veoma gledanoj emisiji informativne televizije BFM, u ponedeljak je, između ostalog, poručio da bi bio veoma srećan da suverenističke stranke dobiju predstojeće izbore, a za Francusku kaže da su ovi izbori referendum protiv Makronove politike.

Protivnici u njemu vide posrednika preko koga američki predsednik želi da oslabi Evropu, kao što je to istakao francuski premijer Eduar Filip. Odgovarajući, Benon je naglasio da je, naprotiv, Americi potrebna jaka Evropa, a da će je suverenistički pokreti, reformisanjem, ojačati.

PROČITAJTE JOŠ - Benon preko Dodika skuplja srpske glasove

Rekao je i da bi, ukoliko populisti osvoje više od 30 odsto, to dalo elan Trampu za kampanju 2020. godine, kao i da ne misli da bi dobio prethodne izbore da nije bilo "bregzita" jer je sve povezano pošto se radi o odbijanju elite.

Naglasio je, međutim, da njegova pomoć nije potrebna suverenistima i populista, ima koji se zalažu za Evropu nacija, rekavši da je "samo posmatrač", dok ga suprotni tabor optužuje da je "spin doktor" krajnje desnice.

I Marin le Pen izjavljuje da Benon ne učestvuje u njenoj kampanji, iako je prošle godine bio njen glavni gost na partijskom kongresu. Kaže da joj je on samo finansijski savetnik.

KING "PONOSAN" NA TRAMPA

BENON je priznao da je zaradio dosta novca u "Goldman Saksu", da se poslednjih desetak godina posvetio pokretu populista i da je ponosan što tako koristi svoj novac. Branio se od optužbi da je rasista i rekao da bi Martin Luter King bio ponosan na ekonomsku politiku Donalda Trampa.