Zelenski raspustio Porošenkov tim

Branko VLAHOVIĆ

20. 05. 2019. u 10:10

Зеленски распустио Порошенков тим

Vladimir Zelenski AP Photo

Nesvakidašnja inauguracija novog predsednika Ukrajine u Vrhovnoj radi. Razvlašćen parlament, najava novog izbornog zakona

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“

NOVI predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski (41) u ponedeljak je u svom prvom govoru posle polaganja zakletve saopštio da - raspušta parlament. Uz to, zamolio je poslanike da izglasaju zakon kojim bi se ukinuo njihov imunitet, kao i da se donese novi izborni zakon.

Tako je Zelenski ispunio obećanje da će njegova inauguracija i govor na njoj biti neobični. Između ostalog, u Vrhovnu radu je stigao pešice, šetajući kroz park, a ne u svečanoj koloni. U govoru je zamolio poslanike da u kabinetima ne stavljaju njegove slike, a citirao je pokojnog američkog predsednika Ronalda Regana, inače glumca kao što je i Zelenski, koji je rekao da vlada ne rešava probleme, već je ona sama problem. Novi predsednik je sugerisao članovima rukovodstva Ukrajine da napišu ostavke i prepuste mesta onima koji će misliti o novim pokolenjima, a ne o budućim izborima.

Pročitajte još - ZELENSKI NA ČELU UKRAJINE: Komičar lako uzeo fotelju Porošenku

Govoreći o normalizaciji odnosa u Donbasu, Zelenski je rekao da Ukrajina nije počela rat ali da ona treba da ga završi.

- Spreman sam na pad rejtinga i gubitak funkcije samo da prestane da se puca u Donbasu i da dođemo do mira - rekao je Zelenski.

Istakao je da su Krim i Donbas ukrajinske teritorije. Zatim je prešao sa ukrajinskog jezika na ruski i kazao da je on spreman na dijalog, ali prvi korak mora biti oslobađanje svih zarobljenih Ukrajinaca.


Novi predsednik je završio govor rečima:

- Ranije sam zasmejavao Ukrajince, a sada ću činiti sve da oni ne plaču - završio je svoj govor novi predsednik Zelenski.

Inauguraciji je prisustvovalo petoro predsednika država. Osim predsednice Gruzije i predsednika Mađarske, bili su i predsednici tri pribaltičke države, bivše sovjetske republike.

Ameriku je predstavljala delegacija na čelu sa ministrom energetike Rikijem Perijem, koja je donela poruku predsednika Trampa u kojoj se lider SAD "nada da će uspešno sarađivati sa novim predsednikom i novim parlamentom". Pre pet godina na inauguraciju Petra Porošenka predsednik Barak Obama je poslao potpredsednika Džozefa Bajdena.

Pročitajte još - ZELENSKI NA ČELU UKRAJINE: Komičar lako uzeo fotelju Porošenku

PORTPAROL predsednika Rusije Dmitrij Peskov je rekao da Putin neće čestitati na inauguraciji Zelenskom, ali će mu čestitati ako reši problem Donbasa. Peskov je kazao da zasada nisu planirani nikakvi kontakti Putina i Zelenskog. A što se tiče izjave Zelenskog da namerava da Krim vrati Ukrajini, Peskov je rekao da je to sada teritorija Rusije koja "nije u nadležnosti predsednika Ukrajine".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije