VRI NA BLISKOM ISTOKU: Na pomolu novi rat Izraela sa Libanom zbog Irana ili pomorskog blaga vrednog milijarde dolara?

NovostiOnline

petak, 17. 05. 2019. u 20:03

ВРИ НА БЛИСКОМ ИСТОКУ: На помолу нови рат Израела са Либаном због Ирана или поморског блага вредног милијарде долара?

Foto Twitter

Hezbolah bi mogao da iskoristi spor oko pomorske granice kao izgovor za rat sa Izraelom, u ime iranskih interesa, tvrdeći da Izrael u libanskim vodama eksploatiše velike rezerve plina vredne milijarde dolara
Hezbolah bi mogao da iskoristi spor oko pomorske granice kao izgovor za rat sa Izraelom, u ime iranskih interesa, tvrdeći da Izrael u libanskim vodama eksploatiše velike rezerve plina vredne milijarde dolara.

Rastuće tenzije između Sjedinjenih Država i Irana u poslednjih nekoliko dana mogle bi da rezultiraju akcijama organizacija koje podržava Iran, posebno Hezbolaha, protiv Izraela, ako Teheran to bude smatrao pogodnim za svoje interese, piše izraelski „Inetnjuz“.

Lider Hezbolaha Hasan Nasrala shvata da mu libanska javnost neće oprostiti ako pokrene treći libanski rat — koji bi najverovatnije doveo do delimičnog uništenja Libana — u ime Irana, ali shvata i da bi mogao da opravda takav rat ako je motivisan naizgled istinitim pokušajima da se odbrane libanski nacionalni interesi, navodi se u tekstu.

PROČITAJTE JOŠ - POGLEDAJTE: Ovako je Izrael raketirao Alep (VIDEO)

Što se njega tiče, postoji interes koji treba braniti: Izrael ima gasna polja koja se prostiru na libanskoj teritoriji i za koja se procenjuje da vrede milijarde dolara, prenosi „Inetnjuz“.

U maju 2000. godine Izrael je povukao trupe iz Libana okončavši time unilateralno 18-godišnji konflikt, pa spor oko pomorske granice nije nikada u potpunosti rešen.

Prema podacima „Inetnjuza“, spor je u suštini bio nepostojeći sve dok Izrael nije počeo da otkriva velike količine rezervi prirodnog gasa u spornim vodama. Ako se u tim vodama otkriju veće rezerve prirodnog gasa, sukob oko morske granice će se pojačati, što je upravo ono što Nasrala čeka.

PROČITAJTE JOŠ - PRETI OGROMAN SUKOB: Izrael mora u napad ako se ostvari “najgori scenario”?

Izraelska vlada ima dve opcije: da nastaviti da insistira na granici koju je sama odredila pre mnogo godina ili da uđe u indirektne pregovore s libanskom vladom kako bi rešila spor.

U svetlu nedavne eskalacije odnosa između Vašingtona i Teherana, donošenje odluke postalo je hitnije nego ikad, zaključuje „Inetnjuz“.


sputniknews.com

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

Marko

17.05.2019. 20:57

Kako to lopov fino prestavi da je za sve akcije kriv opljackani. Ne kradu oni samo gas u perspektivi od Libana, vec kradu palestinski ispred obala Gaze, pod izgovorom 'oni su nesposobni i potrosice svoj novac na sta oni hoce', mi cemo za njih uzeti gas i dati im koliko mi procenimo da treba. O ukradenoj zemlji svih suseda da ne govorimo. Golan, zapadna obala... evo i na more se sire kad nema vise gde vise na zemlji da se otima.