Merkel: EU treba da se repozicionira u svetu koji se menja

Tanjug

sreda, 15. 05. 2019. u 21:23

Меркел: ЕУ треба да се репозиционира у свету који се мења

Foto EPA

Evropa treba da se "repozicionira" u svetu koji se menja, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel, pozdravivši jedinstvo evropskih sila oko situacije sa Iranom
Evropa treba da se "repozicionira" u svetu koji se menja, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel, pozdravivši jedinstvo evropskih sila oko situacije sa Iranom, što je, kako prenosi AP, u suprotnosti sa dubokim podelama oko rata u Iraku pre 16 godina.

Merkel je u danas objavljenom intervjuu za nemački list "Zidojče cajtung", rekla i da ujedinjena Evropa treba nove argumente i da "samo ukazivanje na sedam decenija mira više nije dovoljno da se opravda Evropa".

Uoči izbora za Evropski parlament koji se održavaju od 23. do 26. maja, ona je naglasila da "nema sumnje da Evropa mora da menja svoje pozicije u izmenjenom svetu".

PROČITAJTE JOŠ - Merkel negirala da će podneti ostavku pre kraja mandata

Merkel je ukazala da su, po pitanju iranskog sporazuma, Nemačka, Francuska i Velika Britanija izabrale drugačiji pristup od SAD.

"To što Evropa nije više podeljena po tom važnom pitanju, kao što je bio slučaj sa ratom u Iraku, samo po sebi je vrednost", navela je Merkel.

Nemačka kancelarka se u razgovoru za "Zidojče cajtung" osvrnula i na svoj odnos sa Emanuelom Makronom, rekavši da ona i francuski predsednik imaju "intenzivne debate" i misle drugačije, ali da još uvek mogu da pronađu kompromise, i da su u stanju "da povedu napred Evropsku uniju", preneo je Rojters.

PROČITATJE JOŠ - NEMAČKI MEDIJI PIŠU: Prijateljstvo Nemačke i SAD „razbijeno u paraparčad“

"Naravno da imamo debate“, rekla je kancelarka nemačkom listu navodeći da "postoje razlike u mentalitetu u određenim aspektima" između nje i francuskog predsednika i "razlike u shvatanju uloga" koje imaju.

"Međutim, uprkos našim različitim situacijama i perspektivama, mi uvek iznova postižemo kompromise. Na taj način smo postigli i nastavljamo da ostvarujemo puno za evropski projekat", dodala je ona i naglasila da sa Makronom deli "iste osnovne ideje".

Merkel je rekla i da su izbori za Evropski parlament od velike važnosti dodajući da će to biti posebni izbori.

"Mnogo ljudi je zabrinuto za Evropu, a tu ubrajam i sebe. To znači da se osećam još odgovornijom da zajedno sa drugima osiguram da Evropa ima budućnost" zaključila je nemačka kancelarka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Marks

16.05.2019. 05:14

Да није САД коју спутав Немачку да војно ојача Немачка би започела Трећи светски рат.То видимо на примеру Косова која ѕе осветнички понаша према Србији због пораза у два светска рата

Kole Angelovski.

16.05.2019. 07:21

Koliko postoji Evropa pa jos nije u stanju da izabere svog presednika.