KOMENTARIŠUĆI izveštaje američkih medija o tome da je Pentagon pripremio plan za slanje 120.000 vojnika na Bliski istok ako Iran odluči da ubrza rad na stvaranju nuklearnog oružja ili napadne snage SAD, glavni naučni saradnik ruskog Instituta za SAD i Kanadu Vladimir Vasiljev rekao je da je uobičajena američka praksa da razvija odgovarajuće planove.

„To je uobičajena američka praksa — razvoj odgovarajućih planova. U ovom slučaju reč je o vojnoj intervenciji ili vojnom rešavanju iranskog problema. Pentagon razrađuje sve opcije. Teško je reći u kojoj meri ova pitanja mogu biti realizovana ili ne“, pojasnio je Vasiljev za televiziju RT.

Prema rečima stručnjaka, jedan od glavnih razloga je finansijska sigurnost.

PROČITAJTE JOŠ - RASTU TENZIJE: SAD šalje i 4 bombardera na Bliski istok kao odgovor Iranu

„Slanje kontingenata od 100-120 hiljada ljudi još zavisi od toga kako se planira ta operacija, da li kao neka vrsta blickriga. Stoga ova operacija može da košta milijarde ili čak desetine milijardi dolara“, istakao je stručnjak.

Prema njegovom mišljenju, to je psihološki pritisak kako bi se „Iran podstakao na političke korake i ustupke koje od njih zahtevaju SAD“.

Kako RT podseća, ranije je list „Njujork tajms“ saopštio da je Pentagon pripremio plan za slanje 120 hiljada vojnika na Bliski istok.

Napominje se da je plan predstavio vršilac dužnosti ministra odbrane Patrik Šenahan za vreme sastanka glavnih savetnika za bezbednost američkog predsednika Donalda Trampa.

(Sputnjik)