Turska razmatra zahtev SAD da odloži nabavku ruskog protivraketnog sistema S-400 do 2020. godine, što bi moglo da ublaži napetosti između dva NATO saveznika, javlja Blumberg.

Kako se navodi, administracija predsednika SAD Donalda Trampa je prošle nedelje zatražila od Ankare odlaganje prijema S-400, koji prema dogovoru treba da bude isporučen u julu.

Pročitajte još: Rusija o prodaji S-400 Turskoj: SAD svim sredstvima pritiskaju saveznike

Odlaganje će "kupiti" još vremena Turskoj i SAD da reše pitanje koje preti da rezultira nametanjem još većih sankcija Turskoj ekonomiji.

SAD tvrde da je ruski protivraketni sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući i F-35, u čijoj izradi pomažu i turski proizvođači.

Turski ministar finansija Berat Albajrak je ranije za CNN govorio kako postoji mogućnost da Tramp poseti Tursku u julu.

Pročitajte još: Američki senator Turskoj: Birajte između S-400 i sankcija

Navodi se da se zahtev SAD poklopio s razgovorom turskih i američkih zvaničnika o određivanju datuma za moguću posetu Donalda Trampa.

Ministar odbrane SAD Patrik Šanahan nazvao je planiranu tursku kupovinu S-400 "inkompatabilnom" s namerom o kupovini borbenih aviona F-35.

Američki državni sekretar Majk Pompeo je slično tome prošlog meseca objasnio kako je upozorio turske zvaničnike da Ankara neće biti podobna za proizvodnju delova za avione F-35 zbog kupovine ruskih S-400 raketnih sistema.