Produženje Sporazuma o sman jenju strateškog naoružanja (START) biće glavna tema sastanka ministra spoljnih poslova Rusije Sergeja Lavrova i američkog državnog sekretara Majka Pompea.

Rusija, kako navodi Lavrov, ima mnogo pitanja u vezi s američkom najavom da će veliki broj lansera na podmornicama i strateškim bombarderima modifikovati tako da neće moći da koriste nuklearno oružje, prenosi TASS.

"Sporazum ovo dozvoljava, ali takvo modifikovanje mora da se sprovede na način da je druga strana 100 odsto sigurna da se ti lanseri i bombarderi ne mogu vratiti u stanje da nose nuklearno oružje", rekao je Lavrov.

PROČITAJTE JOŠ - PUTIN NA PARADI POBEDE U MOSKVI: Naš dug je da zaštitimo heroje

Ruski ministar je istakao da je o START-u razgovarao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u više navrata, a da se zalažu od produženju sporazuma za još pet godina, kada on istekne u februaru 2021. godine.

"I dalje smo spremni da razgovaramo o sporazumu sa SAD. U ovom procesu, naravno, neophodno je da se utvrdi bilateralni mehanizam kontrole o ispunjavanju najbitnijihteza sporaazuma", rekao je Lavrov.

PROČITAJTE JOŠ - Amerikanci se plaše raketa za "Iskandere"

Rusija i SAD su poslednji START potpisale 2010. godine, a on propisuje da nijedna strana ne može da ima više od 700 postavljenih interkontinentalnih balističkih raketa i 800 lansera za te rakete. Sporazum takođe propisuje da obe strane moraju bar dva puta godišnje da podnose izveštaj o broju nuklearnih bojevih glava koje poseduju.

LAVROV: VIDEĆEMO KAKO ĆE SAD DA REŠE KRIZU SA IRANOM

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov pitaće američkog državnog sekretara Majka Pompea kako SAD planiraju da reše krizu sa Iranom koja je nastala nakon povlačenja Amerike iz Nuklearnog sporazuma sa ovom zemljom.

"Sutra ćemo pokušati da saznamo kako će se Amerikanci nositi sa sa krizom koja je nastala zbog njihovih jednostranih odluka. Očekujem iskren razgovor sa svojim kolegom (Pompeom)", rekao je Lavrov, prenosi TASS.

Kako kaže, zna da se Pompeo danas u Briselu sastao sa ministrima spoljnih poslova Francuske, Nemačke i Britanije, kao i sa šeficom diplomatije Evropske unije Federikom Mogerini.

"Znam da je Pompeo tamo hitno otputovao i otkazao moskovski deo svoje posete Rusiji. Očekujem da će se Evropljani pridržavati rezolucije Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, kojom je odobren Nuklearni sporazum sa Iranom. Ne sumnjam da će Pompeo izvršiti veliki pritisak na njih da urade suprotno", rekao je Lavrov.

Lavrov i Pompeo sastaće se u Sočiju 14. maja.