MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Nije prošlo ni pola godine od svečanog ujedinjenja raskolničkih crkava u Ukrajini, a već je došlo do sukoba među njenim rukovodiocima. Novi poglavar raskolničke crkve Epifanije saopštio je da je u sukobu sa ostarelim, ali ambicioznim, samozvanim patrijarhom Filaretom Denisenkom (90).

Kad je sa Carigradskom patrijaršijom dogovarana dodela tomosa odlučeno je da poglavar jedinstvene ukrajinske crkve bude mlađi čovek, a 90-godišnji Filaret je dobio od tadašnjeg predsednika Petra Porošenka Orden heroja Ukrajine, a u raskolničkoj hijerarhiji je proglašen "počasnim patrijarhom".

Da je Kijev odabrao pogrešan put za stvarenje jedinstvene ukrajinske pravoslavne crkve koja je pod političkim pritiskom Vašingtona dobila tomos, odnosno autokefalnost, pokazalo se i minulog vikenda. Samoproglašeni patrijarh Filaret poslao je episkopu Ukrajinske pravoslavne crkve poziv za "bratski susret" 14. maja, da razgovaraju o "tekućim pitanjima". Organizatori su planirali da se govori o obnovi Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata koja se, inače, utopila u novoosnovanu crkvu.

Domaćoj TV Filaret je kazao da Kijevski patrijarhat nije likvidiran, ali tako ne misli poglavar novoosnovane crkve Epifanije, koji je jasno kazao da ukrajinski patrijarhat više ne postoji. On je priznao da od prošle godine do sada nijednom nije zajedno služio sa Filaretom.

- Neumesno je sada govoriti o povratku Ukrajinske pravoslavne crkve Kijevskog patrijarhata. Vraćanje u prošlost ne vodi nikuda, jer bi bili u izolaciji kao do odluke carigradskog patrijarha koji nam je dao tomos - tvrdi Epifanije.

Koliko će se razbuktati sukob Filareta i Epifanija i njihovih pristalica tek će se videti, ali sigurno je da će vlasti u Kijevu pokušati da smire strasti, jer bi propast projekta stvaranje jedinstvene pravoslavne crkve u Ukrajini bila blamaža i najbolji dokaz da su im bile najvažnije fotelje i titule kad su se udaljili od Moskve.

PROČITAJTE I: U NATO stroju i vojska Kosova?!


Epifanija podržava ukrajinska grko-katolička crkva na čelu sa arhiepiskopom Svjatoslavom Ševčukom. Grkokatolici su uputili pismo podrške Epifaniju i izrazili nadu da će se razvijati ekumenski dijalog, razgovor različitih konfesija.

Arhiepiskop Epifanije


Što se tiče najbrojnije Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovskog patrijarhata, ona je i dalje lojalna patrijarhu Kirilu, bez obzira na sve pritiske ukrajinskih nacionalista. Nju je napustio mali broj sveštenika i vernika.

NOVI PREDSEDNIK SE NE MEŠA

Direktor departmana za religiju i nacionalnosti pri Ministarstvu kulture Ukrajine Andrej Juraš tvrdi da je o svemu razgovarao u Instabulu sa carigradskim patrijarhom Vartolomejom, koji je poručio da podržava novoosnovanu crkvu. Povratak na stare strukture Patrijaršija neće dopustiti. Novi predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski se ne oglašava i verovatno se neće mnogo petljati, jer je po nacionalnosti Jevrejin.