Šef britanske diplomatije Džeremi Hant izjavio je da je pokušaj državnog prevrata u Crnoj Gori 2016. godine bio jedan od najgorih primera pokušaja Rusije da ugrozi evropsku diplomatiju.

Viši sud Crne Gore je 9. maja dvojicu Rusa — Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova proglasio krivima za pripremu puča u Crnoj Gori i osudio ih na 15, odnosno 12 godina zatvora.

„Bestidni pokušaj Državne obaveštajne uprave (GRU) Generalštaba Rusije da se umeša u nacionalne izbore u Crnoj Gori i da ugrozi nameru Crne Gore da stupi u NATO bili su još jedan primer destabilizujućeg i agresivnog ponašanja Rusije tokom poslednje decenije", naveo je Hant.

PROČITAJTE JOŠ - HANT PRETIO I RUSIJI: Ako EU postane zatvor, nećemo samo mi pobeći

Zvaničnici Rusije su u više navrata optužbe o umešanosti Moskve u pokušaj puča nazvali neosnovanim. Prema rečima portparolke Ministarstva inostranih poslova Rusije Marije Zaharove, optužbe na račun Rusije usmerene su na to da se Crna Gora sopstvenom stanovništvu opravda za ulazak u NATO.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je, govoreći o navodnom ruskom mešanju u izbore u raznim zemljama, rekao da nema nikakvih činjenica koje bi to potvrdile.

(Sputnjik)