Bafet: Trgovinski rat SAD i Kine bio bi loš po čitav svet

Tanjug

ponedeljak, 06. 05. 2019. u 23:33

Бафет: Трговински рат САД и Кине био би лош по читав свет

Foto EPA

Eskalacija trgovinskog spora između SAD i Kine bila bi vrlo loša po čitav svet, ocenio je danas američki investitor i milijarder Voren Bafet
Eskalacija trgovinskog spora između SAD i Kine bila bi vrlo loša po čitav svet, ocenio je danas američki investitor i milijarder Voren Bafet.


“Sunovrat akcija u elektronskom trgovanju koji je usledio nakon pretnje američkog predsednika Donalda Trampa da će povećati tarife na kinesku robu je racionalan”, poručio je Bafet, priznavši istovremeno da dve najveće ekonomske sile u svetu igraju sa visokim ulozima u ovoj “opasnoj igri”.


“Ako zaista dođe do trgovinskog rata, to bi bilo loše po čitav svet, zavisno od obima rata", rekao je Bafet za CNBC.


Objašnjava, međutim, da postoje trenuci kada u pregovorima koristite oštrije reči.


"Dakle, ljudi pregovaraju na različite načine", rekao je Bafet, ali je dodao da način na koji Tramp pregovara sa Kinom nije način na koji bi se on nosio sa time, zbog čega je više sugerisao pristup "uzmi ili ostavi".


PROČITAJTE I: Tramp najavljuje nove tarife na kinesku robu


On je u intervjuu za CNBC rekao i da američko-kineski trgovinski spor neće uticati na način poslovanja njegovog investicionog fonda “Berkšir Hataveja”, kao i da ne može predvideti ishod američko-kineskog trgovinskog spora.


Naveo je i da investicija njegovog fonda u naftnu kompaniju Oksidental Petroleum (Očidental Petroleum), u vrednosti od deset milijardi dolara, zapravo predstavlja dugoročnu opkladu na cene nafte.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije