MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“


Da bi se izbeglo dalje zaoštravanje odnosa sa beloruskim rukovodstvom, predsednik Rusije Vladimir Putin smenio je ambasadora u Minsku Mihaila Babiča i na njegovo mesto imenovao člana Saveta Federacije, ranije gubernatora Irkutske oblasti, Dmitrija Mezenceva. Dosadašnji ambasador je precenio svoje mogućnosti i autoritet pa je ulazio u javne polemike sa rukovodstvom Belorusije, što ga je koštalo fotelje.

Ministarstvo spoljnih poslova Belorusije je nazvalo ambasadora Babiča rušiteljem odnosa dve zemlje. Babič je bio i specijalni Putinov predstavnik za razvoj trgovinsko-ekonomskih odnosa sa Belorusijom. Do imenovanja je radio kao predstavnik Putina u Privološkom federalnom okrugu gde su ga zapamtili kao strogog rukovodioca.

PROČITAJTE JOŠ: RUSKI AMBASADOR NEMAČKOM: Berlin smo zauzimali, a Minsk oslobađali

Za samo osam meseci rada Babič je stvorio više konfliktnih situacija i sukobio se sa rukovodiocima u Minsku dokazujući kako je Belorusija zaradila oko tri milijarde dolara na reeksportu razne robe iz zemalja koje su pod ruskim sankcijama.

Predsednika Aleksandra Lukašenka je naljutilo što je Moskva zatvorila ulaz na tržište beloruskim jabukama i kruškama pod obrazloženjem da se radi o reekesportu. Ruski ambasador je javno polemisao sa Lukašenkom i oko cene atomske centrale.

- To što spoljnim snagama nije uspelo u periodu od nekoliko decenija, da pokvare belorusko-ruske odnose, uspeva gospodinu Babiču, za nekoliko meseci rada u Minsku. Ali sa tim ambasadorom će se pozabaviti u Moskvi - poručio je Lukašenko.


Dmitrij Mezencev,Foto TASS

Promenom ruskog ambasadora u Minsku samo je delimično rešen problem.


NIJE SHVATIO

NESPORNO je da je ambasador Babič samo javno iznosio primedbe koje je čuo u ruskoj vladi na račun trgovinskih odnosa dve susedne zemlje i dva najbliža saveznika. Greška je bila što nije shvatio da ono što Lukašenku u četiri oka mogu da kažu Putin i Dmitrij Medvedev, ne može on kao ambasador, pogoto ne javno.