MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA

PREDSEDNIK Rusije Vladimir Putin izjavio je u četvrtak, posle svog prvog susreta sa severnokorejskim liderom Kin Džong Unom, na ostrvu nedaleko od Vladivostoka u kompleksu državnog univerziteta, da misli kako američke bezbednosne garancije "verovatno" neće biti dovoljne da ubede Pjongjang da obustavi svoj nuklearni program.

Putin je dodao da bi američke garancije možda trebalo da podrže i drugi narodi, koji su bili uključeni u prethodne šestostrane razgovore o severnokorejskom nuklearnom pitanju. To bi značilo prisustvo Rusije, Kine, Japane i Južne Koreje, pored SAD i Severne Koreje. Lider iz Kremlja je naveo da bi garancije morale biti međunarodne, pravno obavezujuće i da jamče suverenitet Severne Koreje.

- Severnoj Koreji su potrebne garancije za bezbednost, i to je to - rekao je Vladimir Putin novinarima nakon "oči u oči" susreta i razgovora sa Kimom. - Ne postoji alternativa mirnom rešenju atomskog problema.

Iskusni predsednik Rusije savetovao je svom znatno mlađem gostu da nastavi pregovore i tako pokuša da reši probleme na Korejskom poluostrvu.

- Sadašnja situacija na Korejskom poluostrvu izaziva interesovanje celog sveta - istakao je Kim.

Upravo zbog toga susret u Vladivostoku je bio u fokusu javnosti, a veliko interesovanje sa razgovor dva lidera bilo je povezano i sa nadom da se može roditi neka nova ideja za rešenje krize posle neuspešnog februarskog pokušaja dogovora Kima i američkog predsednika Donalda Trampa u Hanoju.

Kimov cilj je da posle neuspešnih pregovora sa Trampom dobije podršku drugih uticajnih političara. Razumljiva je njegova bojazan da mu se može dogoditi da ne dobije ništa čak ako i ispuni sve zahteve koje pred njega postavlja Vašington. Zato Kim i traži čvrste garancije i uključivanje u pregovore drugih velesila.

Mada je planirano da susret Putina i Kima traje 50 minuta, razgovor je produžen na dva sata, a zatim i dodatnih 60 minuta kada su im se prudružile delegacije.

Na početku razgovora Putin je podsetio da je lani obeležena 70-godišnjica uspostavljanja diplomatskih odnosa dveju zemalja. Kimov otac je bio jedan od inicijatora potpisivanja Dogovora o prijateljstvu dve zemlje. Kim je, sa svoje strane, izrazio nadu da će ovi pregovori doprineti razvoju inače tradicionalno dobrih odnosa Rusije i Severne Koreje.

Susret u Vladivostoku je pratilo oko trista novinara, a osim ruskih i severnokorejskih, bili su prisutni i izveštači iz Kine, Japana i Južne Koreje.

VEŽBE

PRE dolaska Kima u Vladivostok, 22. aprila su počele vojne vežbe avijacije SAD i Južne Koreje. U Severnoj Koreji te vežbe doživljavaju kao provokaciju.

EKONOMIJA

RUSIJA je zainteresovana za širenje ekonomskih odnosa sa Severnom Korejom ali tome smetaju sankcije OUN. Glavni partner Severnoj Koreji je Kina sa kojom imaju 94,8 posto trgovine, a samo 1,4 posto sa Rusijom.

I NAD PUTINOM IMA... KIM

DOBRO je poznato da Putin često kasni na zakazane sastanke, pa čak i kad se sreće sa stranim državnicima. Ovoga puta ruski predsednik je stigao na vreme jer je sa aerodroma direktno došao u zdanje gde su planirani pregovori, ali je, bar prema tvrdnjama ruskih novinara, kasnio Kim! I to oko pola sata.