KOMENTAR: Irci

Goran Čvorović

sreda, 24. 04. 2019. u 12:15

КОМЕНТАР: Ирци
Nedavno nesrećno ubistvo novinarke Lajre Meki u ovom gradu u Severnoj Irskoj podsetilo je na teška vremena

BITKA je tek počela, mnogo je gubitaka, recite mi ko je pobedio, u našim srcima iskopani rovovi. Ovi stihovi iz kultne pesme irske grupe "U2" ponovo opominjuće odzvanjaju ulicama Londoderija, u kome su britanski vojnici 1972. godine ubili 14 nenaoružanih civila u tragediji na Krvavu nedelju.

Nedavno nesrećno ubistvo novinarke Lajre Meki u ovom gradu u Severnoj Irskoj podsetilo je na teška vremena. Nova IRA, disidentsko krilo Irske republikanske armije, zasula je snage reda mecima i kišom Molotovljevih koktela tokom rutinske kontrole, sa koje je Meki izveštala. U januaru, ispred suda u Londoderiju, eksplodirao je automobil, srećom bez žrtava.

Konflikt je od 1968. do 1998. odneo preko 3.500 života uz 40.000 povređenih. Posle sporazuma na Veliki petak, mir se, osim sporadičnih događaja, vratio u Irsku. Veliku zaslugu u tome imala je i praktično izbrisana granica između Republike Irske i Severne Irske, obe unutar EU. Još je rano da se kaže da li će vaskrsnuti stare napetosti. Ali sigurno je da vraćanje granica zbog "bregzita" prati, kao direktni ili indirektni uzrok, i povratak nasilja.

Pročitajte još - Stranka za Bregzit Najdžela Faraža favorit za evropske izbore

Razmimoilaženje oko tvrdog i mekog "bregzita" upravo je glavni razlog što se s izlaskom Velike Britanije iz EU toliko odugovlači. Jer, britanski graničari su simbol razdora za Irce koji se bore za ujedinjenje. Poučeni razumom i iskustvom, Severni Irci su na referendumu zato glasali protiv "bregzita".

EU predstavlja mnogo više, ne radi se samo o običnomu ulasku u nju ili izlasku iz članstva. Tu su carine, vize, podele, pa i ratovi. Da smo svi iz bivše Jugoslavije već u EU, verovatno se pitanje granica više ne bi ni postavljalo. Kao što se, s druge strane, to pitanje ponovo poteže između dve Irske, izlaskom Velike Britanije iz EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije