DAN žalosti uz vanredno stanje, policijski čas i ratna ovlašćenja vojsci, proglašeni su u Šri Lanki dan posle osam, gotovo simultanih, napada na crkve i škole u ostrvskoj zemlji na jugu Azije, na dan katoličkog Uskrsa. Novi bilans nezapamćenog masakra na ostrvu je najmanje 290 ubijenih, od kojih su 39 stranci, dok je više od 500 ranjenih.

Pročitajte još: NOVA EKSPLOZIJA ODJEKNULA ŠRI LANKOM: U blizini crkve eksplodirao kombi (FOTO)

Iako niko još nije preuzeo odgovornost za najgore napade u Šri Lanki u poslednjoj deceniji, nezapamćene od kraja 26-godišnjeg građanskog rata, kada su se Tamilski tigrovi borili za svoju nezavisnu državu, ministar zdravlja Radžita Senaratne precizirao je da su bombaši samoubice pripadnici lokalne ekstremističke grupe "Nešnal touhid džamat" (NTDž) i građani Šri Lanke. Vlasti sumnjaju na njihovu povezanost sa strancima, kao i da su obaveštajne službe imale upozorenja da će se oni dogoditi, ali da nisu reagovale.

- Moramo da ispitamo zašto nisu preduzete adekvatne mere predostrožnosti. Ni ja ni ministri nismo bili obavešteni - rekao je premijer Ranil Vikremešinge.

Pročitajte još: Poznati milijarder izgubio troje dece u terorističkom napadu u Šri Lanki

Grupa NTDž nije do sada izvodila velike napade, ali je skrenula pažnju na sebe prošle godine uništavanjem budističkih statua. Veruje se da je reč o grupi koja je nastala od nešto poznatije islamističe organizacije Šri Lanka "Touhid džamat", čiji je antibudistički sekretar Abdul Razik uhapšen pre tri godine.

Predsednik Šri Lanke Maitripala Sirisena proglasio je vanredno stanje u celoj zemlji. Mera su ograničene na borbu protiv terorizma i ne ugrožavaju slobodu izražavanja. Uveden je i policijski čas, a naoružani vojnici i policajci su na svim raskrsnicama u centru Kolomba. Ulice su uglavnom prazne, a radnje zatvorene. Prvi put od kraja građanskog rata 2009. godine on je dao vojsci široka, ratna ovlašćenja da hapsi i privodi osumnjičene. Predsednik je rekao i da će zatražiti međunarodnu pomoć u vezi sa pomoći napadačima izvan Šri Lanke.

Armiji data široka ovlašćenja,Foto EPA

Uhapšene su 24 osobe, a forenzički tim vlade saopštio je da je sedmoro bombaša samoubica izvelo napade na tri crkve i tri luksuzna hotela u prestonici Kolomba i oko nje.

Nešto ranije je vladin forenzičar naveo da je u samo jednom napadu, na hotel "Šangri-la" u Kolombu, učestvovalo dvoje bombaša. Vladin analitičar Arijanada Velianga rekao je da je analizom delova tela napadača ustanovljeno da su sve ostale napade izvršili bombaši samoubice.

Foto AP

Prvi izveštaji o napadima stigli su oko 8.45 ujutru po lokalnom vremenu. Tri crkve u Negombu, Batikalou i Kolombu napadnute su za vreme uskršnjih službi, a u isto vreme napadnuta su i tri raskošna hotela u Kolombu. Sedma eksplozija odjeknula je nešto kasnije u blizini zoološkog vrta u južnom delu Kolomba, a osma se čula u naselju Dematagoda, takođe u Kolombu.

Foto AP

Dvoje ljudi bilo je uključeno u napad na hotel "Šangri-la", po jedan napadač na "Sinamon Grand", "Kingsberi" i "Sent Entoni Šrajn" u Kolombu, Crkvu Sent Sebastijan u gradu Negombo i crkvu Zion u gradu Batikaloa. Dva bombaška napada nekoliko sati kasnije u gostionici i blizu nadvožnjaka na obodu Kolomba još su pod istragom. Pronađeno je skrovište i kombi koji su napadači koristili.


Foto AP

Ima nagoveštaja da su planirani i drugi napadi. Improvizovana eksplozivna naprava, plastična cev dugačka 1,8 metara napunjena eksplozivom, pronađena je u blizini centralnog aerodroma u Kolombu. Policija je pronašla i 87 detonatora za bombe na glavnoj autobuskoj stanici, takođe u Kolombu.

U godinama posle završetka građanskog rata u Šri Lanki 2009. godine, koji se završio porazom Tamilskih tigrova, dolazilo je sporadično do nasilja. Pripadnici većinske, budističke zajednice napadali su džamije i uništavali imovinu muslimana. Zbog ovih napada u martu 2018. godine proglašeno je vanredno stanje.

Vojska ispred bogomolja u Kolombu,Foto AP

UPOZORENjE AMERIKANCIMA

Američki Stejt department upozorio je turiste iz SAD, da je moguće da terorističke grupe planiraju nove napade. U upozorenju se dodaje da su potencijalne mete turističke lokacije, putničke stanice, trgovinski centri, hoteli, bogomolje, aerodromi..

UBIJENA DECA DANSKOG MILIJARDERA

OD četvoro dece danskog milijardera Andersa Holha Povlsena (46) troje je poginulo u napadu u Šri Lanki, gde je porodica došla za uskršnje praznike. Povlsen je vlasnik međunarodnog lanca odeće "Bestseler", najveći akcionar u ASOS-u i najveći privatni zemljoposednik u Velikoj Britaniji, posebno u Škotskoj.

ŽRTVE SA SVIH STRANA SVETA

Većina žrtava još nije identifikovana, a među onima koji jesu najviše je građana Šri Lanke. Ima i stranaca - Britanaca, Danaca, Australijanca, Turaka, Indijaca, jedan Portugalac, Japanac i Kinez. Među prvima je identifikovana poznata kuvarica iz Šri Lanke Šanta Majadune, kao i mnogi radnici popularnih hotela na ostrvu. Pripadnici političke partije DžDP iz Indije, kao i dva inženjera iz Turske izgubili su živote u napadu. Dvoje poginulih Australijanaca su članovi iste porodice. Ubijen je i unuk parlamentarca iz Bangladeša šeika Fazulula Karima Selima.