MOSKVA - Portparol Kremlja Dimitrij Peskov izjavio je da ruski i severnokorejski lideri Vladimir Putin i Kim Džong Un imaju pred sobom "veliki broj pitanja" o kojima zgovarati tokom predstojećeg susreta.

"Prvo i najvažnije je razvoj bilateralnih odnosa, drugo, pitanje denuklearizacije i regionalne saradnje, tako da je raspon pitanja o kojima i raspravljati prilično veliki", rekao je Peskov, prenosi Tas.

On je podsetio novinare da je reč o samitu dve susedne države, koje dele prilično dugu granicu.

"Naše zemlje nisu smestene na razlicitim kontinentima, mi se granicimo jedni s drugima", naglasio je Peskov komentarisuhtev da uporedi predstojeće razgovore između Putina i Kim Džong Una i ranijih samita predsednika SAD i lidera Severne Koreje.

PROČITAJTE JOŠ - Kremlj: Kim Džong Un stiže u Rusiju do kraja aprila

Govoreocekivanjima Kremlja od sastanka dvojice lidera, Peskov je podsetio da "Moskva i Putin nisu imali odvojene razgovore sa severnokorejskim rukovodstvom neko vreme".

"Kao što se se Putin je posetio Pjongjang početkom 2000-ih kada je imao kontakte sa severnokorejskim zvaničnicima na najvišem nivou. Posle je došlo do duže pauze kada je dominiralo pitanje denuklearizacije Korejskog poluostrva", podsetio je Peskov.

Portparol Kremlja takode je podsetio da Rusija podržava denuklearizaciju Severne Koreje, odnosno Korejskog poluostrva.

"Nema sumnje da će Rusija biti spremna da učini sve što je u njenoj moći da unapredi proces denuklearizacije Korejskog poluostrva", naglasio je on.

Istovremeno, Peskov je podvukao da Rusija po ovom pitanju vodi svoju nezavisnu politiku i ne koordinira svoje napore sa SAD.

"Mi razmenjujemo određena mišljenja. Naravno, pitanje Korejskog poluostrva je tema vredna razmene mišljenja dve države, ali ne možemo reći da postoji bilo kakva koordinacija pozicija", pojasnio je on na kraju. U četvrtak je informativna sluzba u Kremlju saopštila je da ruski predsednik Vladimir Putin i lider Severne Koreje Kim Džong Un sastati u Rusiji, najverovatnije u Vladivostoku, do kraja aprila, podseća agencija.