PARIZ-OD STALNOG DOPISNIKA "NOVOSTI"

ISTRAŽITELjI i dalje ispituju radnike zaposlene na obnovi Bogorodičine crkve, pokušavajući da saznaju uzroke požara na čuvenoj gotskoj katedrali. U četvrtak su prvi put mogli da uđu u unutrašnjost zdanja, koje je osigurano potpornim stubovima. Moraće da pretresu pet hiljada kvadrata raskvašenog šuta, tražeći dokaz o uzrocima vatre.

Osim glavne sumnje da je reč o varnici na instalaciji za spoljni lift, razmatraju se i mogućnost pregrevanja električnih razvodnika, neohlađeni var ili, možda, neoprezno bačen pikavac. Enigma je i zašto se vatra tako brzo širila.

Istovremeno, u javnost je procurilo da su se, postavljenim skelama na vrh Notr Dama peli i obični građani! Naime, otkako su postavljene, za nešto više od godinu dana, redovna su meta mladih grupa željnih izazova, onih koji se inače penju po spomenicima, katedralama i zgradama. Zbog svega, još ranije su postavljeni bodljikava žica i alarm. Istraga, za sada, međutim, ne pridaje veći značaj ovoj mogućnosti, iz dva razloga - zato što se nezvani gosti na ovaj način uvlače uglavnom kasno noću i zato što se alarm nije oglasio.

Pročitajte još - ZGARIŠTE U PARIZU: Prvi snimci Notr Dama iz vazduha (VIDEO)

Paralelno sa istragom, ubrzano se priprema obnova. Saznalo se, tako, da bi budući toranj mogao da bude - moderan! Ni izgoreli toranj, koji je postavljen 1860. godine, nije bio kopija originala izgrađenog 1250, već se inspirisao nacrtima za crkvu u Orleanu.

A dok traje obnova, na trgu ispred delimično oštećene katedrale, koja je zatvorena za posetioce, biće postavljena privremena drvena crkva.