Nemačka vlada je odbacila nove zahteve Grčke za reparaciju štete iz Drugog svetskog rata, koje su usvojene u grčkom parlamentu.


"Stav nemačke vlade po ovom pitanju je nepromenjen. Pitanje nemačkih reparacija, kako pravno, tako i politički, definitvno je rešeno", izjavio je portparol nemačke vlade Stefen Zajbert, prenosi portal A1on.


On je objasnio da je Nemačka svesna istorijske odgovornosti, ali da je pitanje isplate vojne odštete za Berlin rešeno.


"Mi smo svesni krivice i velike nepravde koju su Nemačka i Nemci učinili tokom nacionalsocijalizma u Grčkoj. I zbog toga težimo sa Grčkom, članicom Evropske unije i evrozone, da imamo dobre odnose i ostanemo prijatelji i partneri“, istakao je Zajbert.

PROČITAJTE JOŠ: Poljski predsednik Andžej Duda: Čekamo ratne reparacije


Grčki parlament je u sredu pozvao grčku vladu da preduzme adekvatne aktivnosti, posebno diplomatske i pravne, za potraživanje dugova i u celosti ispuni sve zahteve Grčke iz Prvog i Drugog svetskog rata, nakon što je bio izglasan predlog predsednika grčkog parlamenta Nikosa Vucisa o potraživanju nemačkig dugovanja od strane Grčke.


Grčka traži vojne odštete za materijalne katastrofe i krađe, vojne reparacije za žrtve i rodbinu žrtava, isplatu zajma okupatora i vraćanje pokrađenog arheološkog i crkvenog bogatstva.


Foto Ap


Nemačka smatra da je rešila pitanje reparacije sa isplatom od 115 miliona maraka tokom šezdesetih godina prošlog veka u okviru sporazuma sa Grčkom i drugim zapadnim zemljama.


Berlin se poziva i na takozvani „dva plus četiri sporazum“ iz 1990. godine koji su potpisali dve nemačke države i četiri okupacijske sile iz Drugog svetskog rata, čime je pravno definisano nemačko ujedinjenje. Ovim sporazumom, koji je, prema Berlinu, prihvatila i Grčka, odbacuje se odgovornost Nemačke za reparacije iz Drugog svetskog rata.


Osim Grčke, nedavno je i Poljska zahetevala isplatu reparacije od strane Nemačke u iznosu od 800 milijarde evra.