POSLE 66 GODINA: Ustavni sud Južne Koreje proglasio neustavnom zabranu abortusa

Tanjug

utorak, 16. 04. 2019. u 18:42

ПОСЛЕ 66 ГОДИНА: Уставни суд Јужне Кореје прогласио неуставном забрану абортуса

Depositphotos

Od 1973. godine na osnovu posebnog zakona u Južnoj Koreji je bilo moguće uraditi abortus samo u slučaju silovanja, incesta, bolesti majke ili naslednih poremećaja

Ustavni sud Južne Koreje proglasio je neustavnom striktnu zabranu abortusa u zemlji nakon 66 godina. Veće od devet sudija glasalo je sa sedam glasova za i dva glasa protiv zabrane abortusa.

Poslanici sada imaju vremena da do 31. decembra 2020. godine revidiraju zakon.

Od 1973. godine na osnovu posebnog zakona u Južnoj Koreji je bilo moguće uraditi abortus samo u slučaju silovanja, incesta, bolesti majke ili naslednih poremećaja.

Ranije su žene koje su obavljale abortuse u Južnoj Koreji bile suočene sa zatvorskom kaznom do godinu dana i novčanom kaznom od oko dva miliona vona (1.780 dolara), dok su lekari koji su obavljali abortus i drugi medicinski radnici koji su pomagali u prekidu trudnoće mogli da budu kažnjeni zatvorskom kaznom u trajanju od dve godine.

Iako su krivična gonjenja bila retka, nisu bila neuobičajena, preneo je CNN (Si-En-EN).

Istraživanje koje je ove godine objavio Korejski institut za zdravlje i socijalna pitanja pokazalo je da su tri četvrtine žena starosti od 15 do 44 godine smatrale da je zakon nepravičan.

Depositphotos

Nedavni pritisak na dekriminalizaciju ove prakse, medutim, doveo je do povlačenja konzervativnih i verskih grupa, od kojih neke imaju veze sa američkim kampanjama protiv abortusa.

Kada je imala 40 godina Kim Kjung-hi je shvatila da je trudna. Ona i njen suprug su već imali dve kćerke i ona se odlučila za abortus.

U mnogim zemljama ovo bi bila obična medicinska procedura koja se radi u okviru zdravstvenog sistema. Ali ne i u Južnoj Koreji.

Pročitajte još - Južna Koreja sprema reviziju Zakona o abortusu?

Kim je ostavljena sama sa opcijom ilegalnog abortusa. Iako je Kim uradila abortus pre 12 godina, nju, kako je rekla, još progoni osećanje da je počinila zločin.

Depositphotos

"Osećala sam se krivom što sam morala da se oslobodim života, ali činjenica da je to zločin učinila je to emocionalno mnogo težim", rekla je Kim. Kim je navela da nije bilo posebno teško pronaći kliniku gde će obaviti abortus.

Otišla je u veliku akušersko-ginekološku bolnicu. "Nakon što mi je potvrđeno da sam trudna... rekla sam lekaru da želim abortus i zakazali smo datum i vreme", rekla je ona.

Kim je izjavila da je napustila kliniku čim je abortus obavljen.Ona nije rekla ni svojoj majci ni rođacima u to vreme da je obavila abortus. Kim, međutim, nije usamljena.

Prema podacima Ministarstva zdravlja 50.000 žena obavile su abortus u Južnoj Koreji prošle godine, što je manje nego 168.000 abortusa 2011. godine, prema zvaničnim podacima.

Lekari, pak, procenjuju da je broj abortusa i do 10 puta veći u odnosu na podatke koje navodi vlada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije