TURSKI ministar finansija Berat Albajrak izjavio je posle susreta sa američkim predsednikom Donaldom Trampom da je šef Bele kuće zauzeo "razuman" stav u vezi sa namerom Ankare da kupi ruski sistem za protivvazdušnu odbranu S-400.

Albajrakova izjava predstavljala je prvi izraz nade u smirivanje napetosti s Vašingtonom, koji preti sankcijama ako članica NATO na Bosforu kupi ovaj moćni sistem od Rusije. Tokom sastanaka u Vašingtonu dogovoreno je da se poveća bilateralna trgovina između SAD i Turske na 75 milijardi dolara godišnje. To je više nego triput više u odnosu na sadašnjih 20 milijardi dolara godišnje.

PROČITAJTE JOŠ - Erdogan: Ne odustajemo od S-400

Prethodnog dana se i turski ministar odbrane Hulusi Akar založio za rešenje spora dijalogom. Rekao je da to što Turska kupuje od Rusije S-400 ne bi trebalo da pokrene američke sankcije jer Ankara, kaže, nije suparnik Vašingtona i ostaje posvećena NATO.

Akar je objasnio da će S-400 da se koristi za odbranu komercijalnog centra Istanbula i prestonice Ankare. Turska tvrdi da se okrenula Rusiji, pošto SAD godinama odugovlače da im prodaju svoj odbrambeni sistem "Patriot". SAD su, međutim, nezadovoljne narudžbinom, jer je ruski sistem dizajniran da obara američke i savezničke avione, uključujući F-35, koje Ankara hoće i da kupuje, i da proizvodi.

Avion F-35

Turski ministar odbrane je u Vašingtonu potvrdio da Turska očekuje da ostane ne samo kupac borbenih aviona F-35, već i da, kao partner, učestvuje u njegovoj proizvodnji, uprkos upozorenju Vašingtona da bi mogla da bude isključena iz tog projekta.

Pre pet dana američki državni sekretar Majk Pompeo upozorio je, naime, Erdogana da Ankara neće biti podobna za proizvodnju delova za F-35 avione zbog kupovine ruskih S-400. SAD smatraju da je tehnologija američkih aviona kreirana da izbegava upravo sisteme kao S-400, mogla da bude upotrebljena za njihovo poboljšavanje. Turski ministar odbrane je sad dodao da njegova zemlja pažljivo proučava ponudu SAD da kupi američki protivvazdušni raketni sistem "Patriot".

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ranije je rekao da Rusija pozdravlja čvrst stav Erdogana, kao odgovor na pritisak SAD "bez presedana" na Ankaru zbog sporazuma o kupovini ruskih sistema S-400. Turski predsednik nedavno je, posle sastanka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom, rekao da je suvereno pravo Turske je da od Rusije kupi raketni sistem odbrane S-400. Prva isporuka iz Moskve se očekuje u junu.

DVA ZETA NA JEDNOM MESTU

Trampovom sastanku sa Albajrakom, inače zetom turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, u Beloj kući je prisustvovao američki ministar finansija Stiven Mnučin. No, bio je tu i savetnik predsednika SAD Džerad Kušner, takođe zet, ali Trampov.