Grčki premijer Aleksis Cipras kaže da je učlanjenjem Grčke u Inicijativu 16+1, koju čine zemlje centralne i istočne Evrope i Kina, njegova država potvrdila svoju vodeću ulogu na Balkanu i obnovila reputaciju, prenosi agencija ANA-MPA.

Grčki premijer je ocenio da je njegova zemlja središte povezanosti u regionu i stub stabilnosti, bezbednosti i saradnje na severoistočnom Mediteranu, posebno nakon potpisivanja Prespanskog sporazuma.

"Grčka je pre četiri godine bila neuspešna zemlja, ''crna ovca'' Evrope, bez pristupa velikim izazovima i zbivanjima u regionu i u sukobu sa svojim susedima", rekao je Cipras, te je dodao da je Grčka danas zemlja koju svi priznaju, koja je izašla iz velikih ekonomskih teškoća i problema i povratila ugled.

Grčki premijer je takođe naglasio da je Grčka trebalo da bude članica Inicijative 16+1 još od 2012. godine, ali da je Kina i ostalih 16 zemalja nisu prihvatali upravo zbog "sukoba" sa severnim susedom, koji je bio u toj organizaciji, ali pod svojim starim imenom.

"Grčka očigledno nije mogla da učestvuje", rekao je Cipras, dodajući da su svi u Grčkoj verovali da će grčki stav po pitanju imena severnog suseda svi pratiti, a što je, primetio je, bilo pogrešno.

Cipras je zaključio da će pristupanje Grčke Inicijativi 16+1, koja će se od sada zvati Inicijativa 17+1, pružiti posebnu dubinu međusobnim odnosima, pre svega u ekonomiji i povezanosti zemalja članica.

EVROPSKA BUDUĆNOST ALBANIJE U RUKAMA GRČKE MANjINE?

Grčki premijer Aleksis Cipras tokom sastanka sa njegovim albanskim kolegom Edijem Ramom istakao je da je pitanje prava grčke manjine u Albaniji ključno za grčku podršku u procesu evropskog integrisanja Tirane, prenosi ANA-MPA.

Sastanak dvojice premijera je usledio samo nekoliko nedelja nakon što je albanski premijer Edi Rama podneo amandman na zakon o razvoju turizma na obalama Albanije, prema kome bi imovina Grka u obalnom području Himare mogla biti zaplenjena.

Prema diplomatskim izvorima, dvojica lidera su razgovarali o stavu Evropske unije o imovinskim pravima vezani za grčku manjinu u Albaniji, kao i o albanskom zakonodavstvu koje se odnosi na pitanje samoopredeljenja.

Cipras je pozdravio prošlonedeljnu odluku albanske vlade o upisu i izdavanju vlasničkog lista građanima koji još uvek nemaju vlasnički list o svom imanju, te istakao važnost primene ove odluke.

Očekuje se da će nova odluka albanske vlade biti uskoro objavljena u Službenom glasniku Albanije, a kako kažu izvori, Rama je dao uverenje svom grčkom kolegi i obavezao se da će poštovati pravila EU o imovinskim pravima vlasnicima nekretnina koji mogu da obezbede papire vlasništva.

Prethodno je, tokom izborne kampanje za evropske i lokalne izbore u Grčkoj, povodom prava Grka u Albaniji reagovao i lider grčke opozicije Kirijakos Micotakis koji je rekao da će njegova stranka Nova demokratija, ukoliko pobedi na ovogodišnjim izborima, usloviti evropsku integraciju Albanije pravima grčke manjine koja živi u jugoistočnim delovima ove države.