Malta: Migranti sa broda biće raspoređeni u 4 države EU

Tanjug

subota, 13. 04. 2019. u 15:16

Малта: Мигранти са брода биће распоређени у 4 државе ЕУ

Ilustracija / Foto Tanjug-AP

Malta je danas saopštila da će 64 migranta spasena u moru nadomak Libije biti raspoređeni u četiri džave članice Evropske unije
Malta je danas saopštila da će 64 migranta spasena u moru nadomak Libije biti raspoređeni u četiri države članice Evropske unije.

Vlada Malte poručila je da će migranti koji su spaseni pre deset dana, biti poslati u Nemačku, Francusku, Portugal i Luksemburg, prenosi AP.

Takođe je saopšteno da nemački spasilački brod "Alan Kurdi", na kome se migranti nalaze, a koji je nazvan po preminulom dečaku čija slika je postala simbol migrantske krize, neće moći da uđe u malteške luke.

Brod se i dalje nalazi na otvorenom moru otkad je spasao migrante i posada je nedavno saopštila da im ponestaje zaliha.

Vlada Malte dodaje da nijedan od migranata neće ostati u zemlji.

"Ponovo, najmanja članica Evropske unije našla se pod nepotrebnim pritiskom i od nje je zatraženo da reši slučaj koji nije njena odgovornost. Rešenje je pronađeno kako situacija ne bi degradirala, ali je jasno rečeno da Malta više ne može da snosi ovo breme", navodi se u saopštenju vlade.

Vlada Malte smatra da ta država ne može da otvori svoje luke za potrebe humanitarnih akcija koje sprovode brodovi, jer te aktivnosti, kako tvrde, podstiču trgovce ljudima u Libiji.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije