Evropska unija razmatra da na niz američkih proizvoda uvede carine u vrednosti od 19 milijardi evra, u znak odmazde prema podsticajnim merama koje je Amerika uvela zbog „Boinga“, prenosi RT.

Ovaj potez bi bio najnoviji u eskalaciji dugotrajnog spora između Brisela i Vašingtona, koji jedni druge optužuju za davanje nelegalnih podsticaja vodećim proizvođačima aviona.

Evropska komisija bi svakoj članici EU trebalo da pošalje spisak američkih proizvoda na koje bi se ove carine odnosile. „Euraktiv“ javlja da bi ukupna vrednost ove robe na tržište Eu mogla da dostigne oko 19 milijardi evra.

PROČITAJTE JOŠ - "Boing" prizemljen do daljeg posle tragedije u Etiopiji

Ovaj broj je znatno veći od prvobitne procene EK o šteti koju su izazvale olakšice koje od SAD dobija „Boing“. Taj broj je, recimo, 2012. godine iznosio 12 milijardi dolara.

Njujorški „Blumberg“ piše da će vrednost carina iznositi 10,2 milijarde dolara.

Spisak proizvoda na koje će se carine odnositi biće objavljen u sredu.

Podsetimo, američki predsednik Donald Tramp zapretio je carinama Evropskoj uniji u vrednosti od 9,7 milijardi evra, nakon što je Svetska trgovinska organizacija saopštila da su evropske olakšice za kompaniju „Erbas“ ostavile posledice po SAD.

(Sputnjik)