Hakeri „Anonimusa“ su zapretili osvetom britanskom establišmentu za hapšenje osnivača „Vikiliksa“ Džulijana Asanža.


Oslobodite Asanža ili ćete platiti“, navodi se u saopštenju objavljenom na portalu „Anonews“.


U saopštenju se navodi da je osnivač „Vikiliksa“ svake godine od 2010. predlagan za Nobelovu nagradu za mir, dok su o njegovom slučaju pisali svi svetski mediji.


Vole ga u celom svetu, posebno oni koji su dovoljno pametni da vide kroz propagandu koja opravdava spoljnu politiku SAD i njihovih saveznika“, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ: HAKERI OTKRILI PAKLENI PLAN: Ukrajina se spremala za stogodišnji rat s Rusijom; Projekat finansirala Velika Britanija


Osnivač „Vikiliksa“ je 2010. godine u Švedskoj bio optužen za seksualne prestupe, koje je on negirao. Švedski sud je raspisao međunarodnu poternicu za njim, nakon čega je Asanž bio uhapšen u Londonu, ali je ubrzo bio pušten uz kauciju.


Slučaj protiv njega u Švedskoj zatvoren je 2017. godine, ali je nakon vesti o hapšenju Asanža švedsko Tužilaštvo saopštilo da razmatra mogućnost obnavljanja istrage. Asanž i njegove pristalice su strahovali da će ga Švedska deportovati u SAD, gde bi mogao da bude osuđen na 35 godina zatvora ili na smrtnu kaznu zbog objavljivanja tajnih dokumenata Stejt departmenta SAD. Osnivač „Vikiliksa“ negira sve optužnice i tvrdi da su one politički motivisane.(sputniknews.com)