Šuplja tužba protiv Asanža

I. Stanojević

12. 04. 2019. u 12:19

Prestup osnivača "Vikiliksa" realno se svodi na ogrešenje za koje preti najčešće novčana kazna. Jedino nije poštovao sudski rok da se javi policiji, maksimalna kazna godinu dana zatvora

Шупља тужба против Асанжа

DŽulijan Asanž

HAPŠENJE Australijanca DŽulijana Asanža pokrenulo je lavinu komentara iz kojih isplivava ključna konstatacija: protiv osnivača "Vikiliksa" ne postoji, zapravo, ništa! Osim optužbe da, 2012. godine, nije poštovao sudski rok u kom je trebalo da se javi policiji. Za ovaj prestup uglavnom se izriče novčana kazna, a maksimalna zatvorska je godinu dana.

Amerika je zatražila izručenje od Britanaca i procena je da će London to verovatno i uraditi. Da sud u SAD priprema tužbu protiv Asanža zbog odavanja tajnih informacija, poznato je još od jesenas. Potpredsednik SAD Majk Pens je 2017. hapšenje Asanža označio kao "prioritet" ove svetske sile. Iste godine, u aprilu, Majk Pompeo, tada izabran za direktora CIA, nazvao je "Vikiliks" "nedržavnom neprijateljskom tajnom službom". I uz to zapretio: "To će sada prestati!"

Pompeo je tada mogao da preti, jer je u Ekvadoru smenjena levičarsko orijentisana vlada Rafaela Koree, podsećaju analitičari. Dok je on bio na vlasti, mali Ekvador zauzeo je stav Davida prema Golijatu i odlučio da stavi Asanža pod svoju zaštitu, uprkos velikom protivljenju SAD.

Korein naslednik Lenin Moreno je, međutim, promenio taj kurs. Ionako teška Asanžova situacija u ambasadi postajala je sve teža: pre godinu dana mu je zabranjeno korišćenje interneta i telefona. Osim advokata, niko više nije mogao da ga posećuje, a, iako nezakonito, i te posete su bile elektronski nadzirane.

Početkom marta, SAD su pojačale napore da Asanž bude osuđen, pa se Čelzi Mening - izvor najpoznatijih informacija o ratu u Iraku i Avganistanu - ponovo našla iza rešetaka. Zbog tih informacija, Meningova je u zatvoru provela bezmalo sedam godina. Ipak, odbila je da svedoči protiv "Vikiliksa".


Kristin Asanž

Poznavaoci tvrde da će, verovatno, optužnica biti zamenjena kada Asanž bude izručen SAD i to tako što će verovatno biti optužen za hakerisanje a ne za objavljivanje državnih dokumenata, jer je on novinar koji je samo te informacije učinio dostupnim javnosti.

Bivša kandidatkinja demokrata za predsednika SAD Hilari Klinton smatra da Asanž "mora da odgovara za ono što je uradio"."Suština je da on mora da odgovara za ono što je uradio, barem za ono za šta je optužen", rekla je Klintonova, inače i nekadašnja državna sekretarka SAD. Vikiliks je objavio mejlove Demokratske stranke koje su ukrali ruski obaveštajci tokom predizborne kampanje 2016. godine, što je, prema tvrdnjama demokrata, naškodilo njenoj kampanji.

Asanž se, od hapšenja, nalazi u zatvoru "Belmarš" na jugoistoku Londona, objavili su u petak pravosudni izvori. Ovo je zatvor A kategorije, sa visokim stepenom obezbeđenja, koji može da primi 910 zatvorenika. Majka osnivača "Vikiliksa", Kristin Asanž, zamolila je britanske vlasti da budu nežne prema njenom sinu. "Molim vas, budite strpljivi, nežni i ljubazni prema njemu", rekla je ona policiji i sudskom osoblju.

Samo nekoliko sati posle DŽulijana Asanža, uhapšen je i švedski programer Ole Bini, blizak osnivaču "Vikiliksa". On je uhvaćen u Ekvadoru, na aerodromu u glavnom gradu, pri pokušaju da se ukrca u avion za Tokio.

APEL UDRUŽENJA NOVINARA SRBIJE

PROTESTUJUĆI zbog hapšenja DŽulijana Asanža, Udruženje novinara Srbije (UNS) poziva Međunarodnu i Evropsku federaciju novinara da od britanskih vlasti traže dozvolu da Asanž dobije boravak u bili kojoj zemlji sveta, spremnoj da mu pruži gostoprimstvo. UNS podseća da su Asanž i njegove kolege iz "Vikiliksa" dali istorijski doprinos pravu građana širom sveta da saznaju činjenice koje su vlasti krile. UNS je Asanžu 2011. godine, kao prvom strancu od svog osnivanja, dodelio nagradu "Zora" za slobodu medija.

"ANONIMUS": PLATIĆETE!

HAKERI iz međunarodne organizacije "Anonimus" zapretili su "britanskoj vladi i njenim saradnicima i prijateljima širom sveta da puste na slobodu DŽulijana Asanža, ili će platiti". "Anonimusi" smatraju da je "Asanž državni neprijatelj samo zato što je razotkrio zločine i levice i desnice".

SLOVENAČKA STRANKA NUDI AZIL

SLOVENAČKA Levica, stranka koja osigurava parlamentarnu većinu manjinskoj vladi premijera Marjana Šareca, ali nije deo vladajuće koalicije nego sarađuje sa njom, predložila je u petak da Slovenija ponudi politički azil DŽulijanu Asanžu.




Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (5)

Милорад

12.04.2019. 12:49

У прошлости, стално смо слушали о том бајном западу,а из овог примера крије се много тога.Овај млади човек мислио је као слободан и хуман а пре свега паметан грађанин да има нешто важно да саопшти обичним људима. Мајка гос. Асанжа заиста има разлога за велику бригу.Мислићу на њих..........

Bole

12.04.2019. 20:51

Demonkratija, još jednom dobila bitku ali ne i rat. Borba protiv novog svetskog poretka se tek zahuktava.

Rade Bg

12.04.2019. 21:22

Suplja tuzba protiv Asanza. Treba pretvoriti u kontra tuzbu. Kazu Asanz je odavao tajne podatke!? Gospodo Asanz je prvo novinar sto znaci da kada dodje do proverene informacije objavi u javnost. Asanz nije bio vojnik pod zakletvom da cuva vase informacije i zato nema niko osnova da ga tuzi a kamoli sudi. I svi svetski nezavisni novinari SADA treba da stanu u odbranu Asanza do kraja borbe. Tj. istine.