SAD pozvale na hitnu obustavu vojnih dejstava u Libiji

Tanjug

08. 04. 2019. u 09:23

САД позвале на хитну обуставу војних дејстава у Либији

Borci Kalife Haftara / Foto EPA

Američki državni sekretar Majk Pompeo naveo je u saopštenju da je "duboko zabrinut zbog borbi nedaleko od Tripolija" i pozvao je na razgovore kako bi došlo do okončanja sukoba

SAD su pozvale na hitnu obustavu vojnih dejstava u Libiji dok istovremeno Libijska nacionalna armija (LNA) predvođena Kalifom Haftarom napreduje ka prestonici, Tripoliju.

Američki državni sekretar Majk Pompeo naveo je u saopštenju da je "duboko zabrinut zbog borbi nedaleko od Tripolija" i pozvao je na razgovore kako bi došlo do okončanja sukoba, prenela je agencija Rojters.

Kako je istakao, SAD se protive vojnoj ofanzivi snaga Kalifa Haftara i traže momentalni prekid tih vojnih operacija ka libijskoj prestonici.

Pročitajte još - BESNI BITKA ZA TRIPOLI:Raste broj poginulih i ranjenih, u sukobima ubijeno 14 vojnika LNA (FOTO+VIDEO)

Ministarstvo zdravlja libijske međunarodno priznate vlade saopštilo je da je 11 ljudi ubijeno i 23 ranjeno u sukobima na jugu Tripolija, ali nije precizirano da li je reč o civilima ili borcima.

UN su juče pozvale zaraćene strane na dvočasovni prekid vatre kako bi se žrtve i civili evakuisali, ali je uprkos tome sukob nastavljen.

Pročitajte još - OTPRAVNIK POSLOVA U AMBASADI SRBIJE U LIBIJI: Srbi bezbedni, ne plaše se

Libija je tranzitna tačka stotinama hiljada migranata koji prelaze Saharu u nadi da će se domoći Sredozemnog mora i Evrope.

Ofanziva Haftarovih snaga započela je prošle sedmice i iznenadila, kako navodi britanska agencija, Ujedinjene nacije i potkopala planove o pronalaženju dogovora o mapi puta za izbore, a što treba da razreši dugotrajnu nestabilnost u Libiji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije