Bivša operativka CIA želi u Kongres

Tanjug

06. 04. 2019. u 13:40

 Бивша оперативка ЦИА жели у Конгрес

Valeri Plejm / Foto Tanjug-AP

Bivša operativka američke agencije CIA, autorka i aktivistkinja Valeri Plejm izjavila je da razmatra da se 2020. godine u Novom Meksiku kandiduje za mesto u Kongresu SAD
Bivša operativka američke agencije CIA, autorka i aktivistkinja Valeri Plejm izjavila je da razmatra da se 2020. godine u Novom Meksiku kandiduje za mesto u Kongresu SAD.

Ona je za AP rekla da provodi vreme sa stanovnicima i da će uskoro doneti odluku. To mesto u Kongresu trenutno drži demokratski predstavnik Ben Rej Luhan, koji je najavio da će se kandidovati za Senat SAD.

Valeri Plejm je postala poznata široj javnosti pošto je njen identitet operativke Cije otkrio jedan zvaničnik administracije predsednika Džordža Buša Mlađeg 2003. godine u pokušaju da diskredituje njenog tadašnjeg supruga, diplomatu Džoa Vilsona, koji je kritikovao Bušovu invaziju na Irak.

Bračni par Vilson je 2017. godine pokrenuo neuspešan pokušaj "kraudfandinga" s namerom da kupe Tviter tako da Tramp ne bi mogao da ga koristi. Plejmova i Vilson su se razveli kasnije te godine.

Valeri Plejm je autorka memoara "Fer igra: Moj špijunski život i kako me je izdala Bela kuća".

Po toj knjizi je 2010. godine snimljen film u kojem glume Naomi Vots i Šon Pen.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije