OŠTRA REAKCIJA MOSKVE: Amerika da se dobro zamisli

Novosti online

subota, 23. 03. 2019. u 07:31

ОШТРА РЕАКЦИЈА МОСКВЕ: Америка да се добро замисли

Print screen Youtube

Moskva smatra da je namera SAD da testiraju raketu za presretanje međukontinentalnih balističkih projektila ispoljavanje opasne politike kada je reč o pitanjima protivraketne odbrane

Moskva smatra da je namera SAD da testiraju raketu za presretanje međukontinentalnih balističkih projektila ispoljavanje opasne politike kada je reč o pitanjima protivraketne odbrane, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.

Ranije je saopšteno da će Pentagon 2020. godine ispitati navođenu raketu SM-3 za presretanje međukontinentalnih balističkih raketa.

„Godinama je Vašington uveravao Moskvu da protivraketni sistem koji se stvara ne predstavlja pretnju ruskim snagama za nuklearno obuzdavanje“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da su još 2012. godine na Moskovskoj konferenciji o bezbednosti, komentarišući proračune ruskih stručnjaka o sposobnosti američkih protivraketa da obaraju rusko strateško nuklearno naoružanje i da samim tim smanjuju efikasnost ruskog strateškog obuzdavanja – „Amerikanci pokušali da ih ubede da greše“.

„Nasuprot tome čak je bila uvedena formulacija da ruska zabrinutost protivreči zakonima fizike i pojmovima geografije. Ona je neprekidno ponavljanja kao aksiom. Očigledno je da su u tom trenutku Rusija i SAD imali različito razumevanje i zakona fizike, i elemenata geografije“, navedeno je u saopštenju.


Ministarstvo inostranih poslova Rusije je upozorilo na to da SAD ponovo ispoljavaju opasan i destabilišući karakter politike Vašingtona kada je reč o protivraketnoj odbrani.

Ministarstvo je pozvalo američku stranu da se zamisli i ozbiljno pozabavi zajedničkim traganjem za rešavanjem nakupljenih problema u sferi međunarodne bezbednosti.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije