PARIZ - Francuski sud osudio je kardinala Filipa Barbarina na šest meseci uslovno jer nije prijavio optužbe protiv sveštenika pedofila Bernara Prejnaa.

Sud je našao da je kardinal kriv jer je znao a nije prijavio slučaj, a da pri tome žretve nisuzahtevale tajnost.

U pisanoj odluci suda, u koju je AP imao uvid, sudije iz Liona su navele da je Alekandr Hese, jedna od navodnih žrtava i jedan od onih koji su izneli slučaj pred sudom, razgovaro direktno sa kardinalom o svešteniku Bernaru Prejnau. Hese se sastao sa Barbarinom novembra 2014. i informisao ga da verovatno ima i drugih žrtava, ali kardinal nikada nije posumnjao u te informacije, naveo je sud.

PROČITAJTE JOŠ - Francuska: Crkva ponovo pod lupom zbog zlostavljanja

U odluci se navodi da sekardinal ne može pozivati na crkvenu tajnu, jer je Hese jasno stavio do znanja da namerava da objavi činjenice. Barbarin je bio dužan da prijavi te činjenice, ali on nije prihvatio inicijativu uprkos Heseovom zahtevu i insistiranju, naveo je sud.

Sud je osudio Barbarina na šestomesečnu uslovnu kaznu, dok će se Prejnau suditi odvojeno. Kardinal je nakon presude ponudio ostavku papi Franji. U kratkom obraćanju medijima u Lionu Barbarin je rekao da je odlučio da ode i vidi se sa papom i povudi mu svoju ostavku. On je rekao da će se sastati sa papom Franjom za nekoliko dana.