Ukupno 2033 osobe, od čega tri četvrtine u Evropi, u februaru je primilo penzije koje Nemačka isplaćuju bivšim nacistima, njihovim saradnicima ili osobama koje su bile prisilno regrutovane, objavilo je nemačko ministarstvo rada.

Penzije, koje mogu da iznose 1 300 evra mesečno, isplaćuju se na osnovu nemačkog zakona iz 1951., koji omogućava naknadu nemačkim žrtvama rata, a pravo na njih imaju bivši nacisti ili strani kolaboracionisti Hitlerovog režima, ali i prisilno regrutovani, prenosi danas portal Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ: Suđenje 94-godišnjaku bivšem SS čuvaru logora

Isključeni su bivši pripadnici SS jedinica, kao i svi oni koji su bili osuđeni za ratne zločine.

U Hrvatskoj takvu penziju prima 71 osoba, a u ovu statistiku ne ulaze penzije koje primaju pripadnici ustaškog režima NDH, a koji su takođe bili saveznici nacista pošto je ovde reč o nacističkim penzijama koje isplaćuje Nemačka, napominje Index.hr.

PROČITAJTE JOŠ: Hitlerovi vojnici i dalje primaju penzije

U Evropi, takvu penziju primilo je 1532 ljudi, od čega samo u Poljskoj 573, slede Slovenija sa 184, Austrija sa 101 i Češka sa 94.

U Francuskoj penziju je primilo 54 osobe, u Velikoj Britaniji 34, u Hrvatskoj 71, a u Mađarskoj 48.

U Africi ih je bilo 13 od čega 9 u Južnoafričkoj Republici i 4 u Namibiji.

SAD na svojoj teritoriji ima 250 korisnika takvih penzija, Kanada 121, Brazil 18 i Argentina 8, dok u Aziji ima tridesetak korisnika, od čega 12 na Tajlandu, a u Australiji ih je 44.

Poslanici u Belgiji, gde ima 18 takvih osoba, izglasali su u četvrtak tekst kojim pozivaju vladu da ukine taj sistem penzija koje isplaćuje Nemačka.

Od 2008., zakon omogućava nemačkim saveznim pokrajinama koje isplaćuju takve penzije da ih obustave, ali mogućnost je slabo korišćena, po podacima nemačke vlade za 2017, prenosi Index.hr.