U Belgiji i Velikoj Britaniji, ali i jos nekim zemljama, pripadnici Hitlerovih SS jedinica ili njihove porodice i dalje primaju nemačke penzije.

Belgijski list "De morgen" prenosi da ima još 27 kolaboracionista koji su na nemačkim "državnim jaslama", a penzije primaju i britanski SS-ovci.

Sve je otkriveno kada su četiri poslanika u belgijskom parlamentu zatražila prekid isplate tih primanja i predočila dokaze da isplate postoje, navodi belgijski list, prenosi Srna.

PROČITAJTE JOŠ: Sud vratio čast za 300 Hitlerovih jurišnika

Ipak, sa pravne strane, nema nepravilnosti - Nemačka je nasledila obaveze Trećeg rajha i preuzela na sebe i isplatu penzija, pozivajući se na dekret koji je potpisao Hitler 1941. godine.

To je jedini Hitlerov dekret koji je pravno ostao na snazi i nakon Potsdamske konferencije.

PROČITAJTE JOŠ: Poljska i u Srbiji traži 1.600 SS čuvara iz koncentracionih logora

Belgijske vlasti ne znaju o kome je reč jer informaciju o tome imaju samo Nemci.

Posto ne postoji obaveza da se države EU međusobno obaveštavaju o prekograničnim isplatama penzija, plaćanje se vrši bez ikakvog oporezivanja.

Penzije za Hitlerove vojnike kreće se od 425 do 1.275 evra, a, osim Belgije, kako prenosi "Evronjuz", primaju ih i bivši SS-ovci koji su državljani Velike Britanije.

Direktor Centra "Simon Vizental" Efraim Zurof navodi za "Džeruzalem post" da nije iznenađen ovim otkrićem "Priča je daleko veća od ovoga što se zna. Nije reč o penzijama samo u Belgiji i Velikoj Britaniji - to se događa u mnogim zemljama", upozorio je Zurof.

Istovremeno, nemačko Ministarstvo rada i socijalne politike tvrdi da u Belgiji samo 18 osoba prima ovu penziju, ali da niko od njih nije bivši član SS-a.