Predsednik SAD Donald Tramp ocenio je danas da su zamenik ministra pravde i nekadašnji šef FBI "po svemu sudeći planirali veoma ilegalno delo" prilikom razgovora o ustavnim načinima da ga uklone s vlasti 2017.

Taj razgovor, o kom su mediji prvi put izvestili u septembru, potvrdio je Endrju Mekejb, vršilac dužnosti direktora FBI posle smene Džejmsa Komija u maju 2017.

Kako je Mekejb rekao u jučerašnjem intervjuu, i on i drugi čovek ministarstva pravde Rod Rozenštajn su u to vreme bili "veoma zabrinuti" po pitanju Trampa, za kog su sumnjali da želi da ugasi istragu o navodnim vezama ljudi iz njegovog izbornog štaba s Rusijom.

PROČITAJTE JOŠ: Komi: Tramp vlada kao "mafijaški šef"

U tom kontekstu su njih dvojica "razgovarala o 25. amandmanu" Ustava SAD koji dozvoljava potpredsedniku i većini vlade da smene predsednika ako dokažu da je "nesposoban" da obavlja dužnosti, naveo je Mekejb.

Tramp je danas na to reagovao ambivalentno - dovodeći u sumnju kredibiltet Mekejba, smenjenog u martu 2018. zbog "nedostatka iskrenosti", a istovremeno donekle potvrđujući njegove navode.

PROČITAJTE JOŠ: Tramp: Obaveštajci priznali da je kompromitujući materijal lažan

"Vau, kakve laži vršioca dužnosti direktora FBI, odavno obeščašćenog Endrjua Mekejba. Otpušten je zbog svojih laži i njegova priča postaje sve luđa. On i Rod Rozenštajn su, reklo bi se, planirali veoma ilegalno delo i uhvaćeni su", naveo je predsednik SAD na Tviteru. Kada je ceo slučaj dospeo u medije, Rozenštajn je negirao da je želeo da ukloni Trampa a kasnije je naveo da je moguće da se radilo o lošoj šali.

Rozenštajn nije komentarisao Mekejbove navode iz intervjua da je Tramp u više navrata više verovao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu nego američkim obaveštajnim službama.