Sud na Floridi prihvatio je da uz kauciju od 250.000 dolara pusti na slobodu Rodžera Stouna, savetnika u predizbornoj kampanji predsednika SAD Donalda Trampa koji je jutros bio uhapšen.

Saradnik američkog predsednika Donalda Trampa, Rodžer Stoun uhapšen je danas zbog pokušaja uticanja na svedoke, saopštila je kancelarija specijalnog istražitelja koja ispituje navode o vezi Trampovog predizbornog štaba i Rusije pre izbora 2016.

Pročitajte još:Rodžer Stoun: Tramp bi Ameriku mogao da povuče iz NATO

Stoun je uhapšen na Floridi zbog ometanja pravde, pokušaja uticanja na svedoke i davanja lažnih izjava, pošto je juče federalna velika porota u Vašingtonu podigla optužnicu, rekao je portparol specijalnog istražitelja Roberta Mulera.

Dugogodišnji Trampov savetnik, koji je mesecima bio predmet Mulerove istrage, priznao je da je tokom predizborne kampanje bio u kontaktu s Gučiferom 2.0, za kojeg američke obaveštajne službe navode da je bio lice ispred ruskih vojnih zvaničnika koji su radili na hakovanju imejlova Demokratske partije, naveo je Vašington post.

Stoun je 2015. bio Trampov savetnik, posle čega je bio neformalni savetnik. U optužnici se navodi da je u leto 2016. Stoun razgovarao sa višim zvaničnicima Trampovog štaba o Vikiliksu i informacijama koje bi mogle biti štetne po kampanju Hilari Klinton.

Stoun je, navodi se u optužnici, izneo više lažnih izjava u pogledu Vikiliksa, lažno negirao da poseduje dokumete koji sadrže dokaze o tome, kao i da je pokušavao da ubedi svedoke da lažno svedoče i ne obelodane važne informacije za istragu.

Prema navodima iz Mulerovog tima, šef Vikiliksa Džulijan Asanž je 4. oktobra 2016. održao konferenciju za novinare ali nije objavio materijale o Hilari Klinton. Posle toga su visoki predstavnici Trampovog štaba kontaktirali Stouna i pitali ga zašto ništa nije objavljeno, na šta je on odgovorio da je to zbog bezbednosnih razloga, preneo je Gardijan.

Tri dana kasnije Vikiliks je objavio prvi deo hakovanih mejlova i iz Trampovog štaba je Stounu rečeno "dobro urađeno". Stoun se kasnije hvalio kako je ispravno predvideo da će mejlovi biti objavljeni 7. oktobra.