Estonski novinar Vahur Korits pozvao je da se na teritoriji njegove zemlje instalitraju rakete koje mogu pogoditi Sankt Peterburg, kao i da se kupe vojni brodovi koji bi pravili smetnje ruskoj trgovačkoj floti.

Rakete i ratni brodovi, prema rečima estonskog novinara, potrebne su u sadašnjim uslovima svetske politike, kako bi omogućile Estoniji da ima „rezervni plan obuzdavanja“ Moskve. Glavni cilj ovog plana je da se napravi tako da Rusija plati suviše visoku cenu u slučaju napada na Estoniju — izgubi Sankt Peterburg i pomorsku trgovinu u Baltičkom moru.

„Kočnica za napadača je strah da će ako napadne sam biti potučen“, navodi list reči novinara.

Izbor Sankt Peterburga kao cilja za rakete Kortes objašnjava strateški važnim ciljevima koji se tamo nalaze, uključujući štab Zapadnog vojnog okruga i ratne flote Rusije. Takav napad, kako smatra novinar, izvršiće ozbiljan psihološki pritisak na Moskvu.

Osim toga, kako dodaje list, Korits predlaže da se plene i potapaju trgovinski brodovi koji plove ka ruskoj luci sve dok vlasnici brodova ne prekinu trgovinu sa Rusijom. Na takav način, po njegovom mišljenju, Moskva će se naći pod ozbiljnim pritiskom i izgubiće kanale za izvoz naftnih derivata.