Jedan 14-ogodišnji Palestinac preminuo je u ponedeljak od rana zadobijenih tokom masovnih protesta na granici pojasa Gaze i Izraela u petak, saopštilo je Ministarstvo zdravlja na toj palestinskoj teritoriji.

U petak je pored granične ograde protestovalo oko 13.000 Palestinaca, preneli su izraelski mediji. Jedna Palestinka ubijena je tada izraelskom vatrom, što je navelo mnoge stanovnike pojas Gaze da vrše pritisak na Hamas kako bi osvetio njenu pogibiju.

Abd a-Rauf Islamil Salelah pogođen je u glavu bojevom municijom na severu pojasa Gaze i prenet je u bolnicu u kritičnom stanju gde je proglašen mrtvim. U nedelju su palestinske vlasti saopštile da je još jedan Palestinac ranjen prošlog meseca izraelskom vatrom podlegao ranama.

Pročitajte još - PROTESTI U GAZI: Izraelska vojska pucala u masu; Dva Palestinca ubijena, 445 povređeno

U subotu su palestinski ekstremisti ispalili raketu na Izrael što je izazvalo osvetničke udare iz vazduha na ciljeve islamskog ekstremističkog Hamasa.

Ta organizacija koju Izrael smatra terorističkom je u nedelju upozorila da je to "opasna eskalacija i da upotreba vatre neće doneti bezbednost Izraelu i njegovim građanima" , te da će ta zemlja snositi "sve posledice".

Izraelska vojska je saopštila da smatra Hamas odgovornim za svo nasilje koje potiče iz pojasa Gaze i da će nastaviti da brani svoje građane. Palestinci protestuju protiv izraelske i egipatske blokade Gaze od kraja marta jednom nedeljno, obično petkom.

U tim protestima poginulo je skoro 190 Palestinaca prema podacima Asošiejted presa i jedan izraelski vojnik. Protesti su se u poslednje vreme smirili jer postoji neformalni prekid vatre između Hamasa i Izraela kojem je posredovao Egipat.

Pročitajte još - NOVO NASILjE U GAZI: Izraelci ubili šest Palestinca tokom protesta (FOTO)

Izrael je nakon odlaganja prošle nedelje pristao da Katar nastavi da šalje pomoć direktno Hamasu od 15 miliona dolara mesečno kako bi omogućio da se isplate javni službenici.

Premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu odgovara da se zatišje sačuva pred prevremene izraelske izbore zakazane za 9. april.

Palestinski predsednik Mahmud Abas, vođa rivalskog umerenijeg Fataha, međutim preti da će pojačati pritisak na Hamas u nastojanju da povrati kontrolu nad Gazom.

Fatah dominira samo na drugoj palestinskoj teritoriji, Zapadnoj obali, otkako su hamasovci silom preuzeli vlast 2007. godine. Tada su Izrael i Egipat uveli blokadu pojasa Gaze.