GRČKA NA KORAK DO VANREDNIH IZBORA: Ostavka Kamenosa pokrenula lavinu

I. STANOJEVIĆ

13. 01. 2019. u 12:22

Grčka na korak do vanrednih izbora jer je vladi Aleksisa Ciprasa poljuljan legitimitet

ГРЧКА НА КОРАК ДО ВАНРЕДНИХ ИЗБОРА: Оставка Каменоса покренула лавину

ODLUČAN Panos Kamenos

NEMA mira na Egeju! Nedelja, kod Grka tradicionalno rezervisana za porodicu i crkvu, danas se “tresla” od politike. Posle ostavke Panosa Kamenosa, ministra odbrane, vatrenog protivnika Prespanskog sporazuma o novom imenu Makedonije čija se ratifikacija sprema u parlamentu - premijer Aleksis Cipras traži od poslanika da se što hitnije izjasne o poverenju njegovoj vladi.

Kamenos je obavestio premijera da će svih sedam poslanika njegove desničarske stranke Nezavisni Grci (ANEL) napustiti vladu, što dovodi u pitanje legitimitet Ciprasovog kabineta, a Grčku - na korak do vanrednih izbora. Admiral Evangelos Apostolakis, načelnik generalštaba, preuzeo je juče Ministarstvo odbrane, a u Atini se pominje rekonstrukcija vlade kao sredstvo da se vanredni izbori odlože za april ili maj. Redovni parlamentarni izbori trebalo je da se održe u oktobru.

- Makedonsko pitanje mi ne dozvoljava da i dalje obavljam funkciju u vladi - kazao je Kamenos posle sastanka s Ciprasom. - Pitanje Makedonije, za koju su poginule hiljade ljudi, ne mogu nikako da žrvtujem zbog ministarske fotelje.

Cipras se zahvalio Kamenosu na “nezamenljivom doprinosu”, ističući da je njihova saradnja uspela da izvuče Grčku iz memorandumskih programa i, istovremeno, otvorila put borbi protiv korupcije.

- Četiri godine smo imali fer partnerstvo, iako smo iz različitih političkih porodica - istakao je Cipras. On je juče naglasio da ne bi pristao da vlada bez apsolutne većine iako mu Ustav to dozvoljava.

- Nastaviću da radim, u odgovarajućem vremenskom okviru i na apsolutno organizovan način, ka prevremenom izlasku na izbore - poručio je Cipras, u odgovoru na pitanje šta namerava da preduzme ako ne uspe da obezbedi poslaničke glasove za podršku vladi.

BUGARSKA - NACIONALNI interes Bugarske je da Republika Makedonija bude stabilan i bezbedan sused, a ova država će biti takva kada postane članica NATO i EU - kaže šefica bugarske diplomatije Ekaterina Zaharijeva. - Jedan od uslova u pristupnim pregovorima je da postoje dobrosusedski odnosi, da se ne vodi izolacionistička i nacionalistička politika, da se ne krade istorija suseda i da se ne negira zajednička prošlost.

List “Katimerini” preneo je predlog poslanika da debata o poverenju Ciprasovoj vladi započne sutra ujutru, a da glasanje usledi u sredu uveče.

Grčka treba da odobri sporazum kojim se ime Makedonije menja u Republika Severna Makedonija. Dokument, koji su dve zemlje potpisale u junu prošle godine, uoči vikenda je ratifikovao makedonski parlament. Odlaskom ANEL-a, aminovanje novog imena ove bivše jugoslovenske republike u Atini, moglo bi da postane nemoguće. Jer, Ciprasova levičarska partija Siriza ima 145 od 300 mesta u parlamentu, pa bi bez pomoći Kamenosovih poslanika Ciprasu ostalo jedino da se osloni na glasove opozicije.

Prema poslednjim anketama, Siriza zaostaje od osam do 12 procenata iza glavne konzervativne stranke Nova demokratija, koja se protivi Prespanskom sporazumu.

Šuška se, međutim, da će tri poslanika ANEL, glasati za podršku Ciprasovoj vladi, što bi uz neke opozicione poslanike, Ciprasovu Sirizu “nadogradilo” na 155 glasova. Budući da je 151 glas dovoljan da se kabinet ne raspadne, ukoliko se svojevrsna politička kriza rasplete u tom pravcu, Prespanski dokument o imenu Makedonije mogao bi, možda već uskoro, da dobije zeleno svetlo u Atini.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije