Stotine američkih vladinih službenika bilo je danas u protestnom maršu sindikata do Bele kuće u Vašingtonu uzvikujući "hoćemo naše plate" i "želimo da radimo", izražavajući time svoje nezadovoljstvo zbog delimične blokade rada savezne vlade.

Oni su se pre toga, po velikoj hladnoći, okupili ispred sedišta sindikata zaposlenih u javnim službama s transparentima, a neke od njihovih poruka bile su: "Trampe, prekini blokadu", "Pustite me da radim svoj posao" i druge, prenosi Rojters.

PROČITAJTE JOŠ:  Amerika na korak od vanrednog stanja, šta je sledeći Trampov potez?

Delovi federalne vlada SAD delimično su zatvoreni od 22. decembra, zbog zahteva predsednika Donalda Trampa da se izdvoji 5,7 milijardi dolara za izgradnju zida na granici sa Meksikom, sa čime se ne slaže demokratska većina u Predstavničkom domu Kongresa.

Ovom blokadom direktno je pogođeno oko 800.000 zaposlenih koji su na prinudnom odmoru ili rade bez plate.

Protesti vladinih službenika ispred Bele kuće poklopili su s posetom predsednika Trampa pograničnom gradu Makalenu u Teksasu, a Tramp poručuje kako je spreman da blokira rad vlade mesecima, pa čak ako je potrebno i da proglasi vanredno stanje kako bi zaobišao Kongres i tako obezbedio novac za zid, prenosi agencija.