KAIRO - Američki državni sekretar Majk Pompeo poručio je, tokom posete Egiptu, da SAD ostaju posvećene Bliskom istoku uprkos planovima predsednika Donalda Trampa o povlačenju snaga iz Sirije.

Pompeo pozdravio je posle razgovora s egipatskim ministrom spoljnih poslova Samehom Šukrijem "energične napore egipatskog predsednika Abdel Fataha al-Sisija u borbi protiv aktuelne pretnje terorizmom i radikalnog islamizma koji ga pothranjuje", prenosi Rojters.

"Sjedinjene Američke Države pod predsednikom Trampom ostaće postojan partner Egiptu i drugima u regionu. Pozivamo sve zemlje da preduzmu značajnu akciju protiv terorizma i osude njegove ideološke korene", rekao je Pompeo na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Šukrijem u Kairu.

PROČITAJTE JOŠ - AMERIČKI MEDIJI: Zaboravite Bliski istok, terorizam preti iz bivšeg SSSR

Očekuje se da će Pompeo u egipatskoj prestonici održati govor u kojem će u kratkim crtama izneti strategiju Vašingtona na Bliskom istoku i fokusirati se na održavanje borbe protiv Islamske države i borbu protiv širenja uticaja Irana.

Pompeo obilazi region kako bi objasnio strategiju SAD nakon iznenadne Trampove najave prošlog meseca o povlačenju svih 2.000 američkih vojnika iz Sirije, što je šokiralo kako saveznike, tako i visoke zvaničnike SAD, pri čemu je američki ministar odbrane Džim Matis podneo ostavku.