SVET je u četvrtak saznao da se v. d. severnokorejskog ambasadora u Italiji Džo Song Gil (48) od novembra negde krije zajedno sa svojom ženom. Ovu vest, parlamentarcima Južne Koreje, saopštili su predstavnici nacionalne Obaveštajne službe. U trenutku kad lider Severne Koreje Kim Džong Un vodi pregovore sa Seulom i Vašingtonom, nestanak njegovog diplomate nije mali udarac.

Pročitajte još: SEVERNA KOREJA PORUČUJE: Nema ništa od jednostrane denuklearizacije, SAD treba prve da uklone svoje oružje

Nije objavljeno gde se severnokorejski diplomata nalazi, kao ni da li planira da prebegne u Južnu Koreju. Južnokorejski mediji objavili su, međutim, da je on zatražio azil na Zapadu. Navodi se da je Severna Koreja krajem 2018. najavila da šalje novog izaslanika u Rim.

Pročitajte još: Pjongjang upozorava da sankcije SAD prete denuklearizaciji

Džo je sa suprugom napustio rezidenciju početkom novembra, nekoliko nedelja pre isteka njegovog mandata, što se smatra uobičajenim.

Podaci južnokorejske vlade kažu da je oko 30.000 Severnokorejaca prebeglo u Južnu Koreju otkako je okončan Korejski rat (od 1950. do 1953), a prema njihovim rečima, "želeli su da napuste surov severnokorejski politički sistem i siromaštvo". Pjongjang, međutim, redovno optužuje Seul da podmićuje Severnokorejce da prebegnu, a često i da su kidnapovani.

PRETHODNIK

PRE ovog slučaja prebega, isto je učinio visokopozicionirani severnokorejski službenik Tae Jong Ho, nekadašnji diplomatski predstavnik u Londonu. On je 2016. godine prešao u Južnu Koreju. Severna Koreja ga je potom nazvala "ljudskim ološem" i tvrdila da je to učinio da bi izbegao kaznu za teške zločine.