Vršilac dužnosti američkog ministra odbrane Patrik Šanahan rekao je danas civilnim liderima vojske SAD da imaju na umu Kinu čak i kada se SAD bore protiv ekstremista u Siriji ili Avganistanu.

Šanahanove reči preneo je neimenovani američki vojni zvaničnik, koji nije izneo više detalja o stavovima vršioca dužnosti ministra odbrane u pogledu Kine, prenosi Rojters.

"Vršilac dužnosti ministra odbrane Šanahan rekao je timu da se fokusira na nacionalnu strategiju odbrane. Iako smo fokusirani na tekuće operacije, rekao je timu da ima na umu "Kinu, Kinu, Kinu"", rekao je isti zvaničnik.

PROČITAJTE JOŠ: Kongres SAD: U slučaju rata, Ameriku bi mogle da poraze Kina ili Rusija

Šanahan je ovaj komentar, koji podvlači njegov fokus na Kinu, izneo na prvom sastanku sa sekretarima ogranaka vojske SAD otkako je preuzeo dužnost od Džima Matisa, koji je podneo ostavku na funkciju ministra odbrane zbog političkih razilaženja s predsednikom Donaldom Trampom.

PROČITAJTE JOŠ:  PORAZNA STATISTIKA AMERIČKIH RATOVA: Stotine hiljada mrtvih, milioni izbeglica

Drugi američki vojni zvaničnici opisuju Šanahana kao pokretačku snagu iza sve oštrijeg stava Pentagona prema Pekingu, koji podrazumeva i označavanje Kine kao strateškog konkurenta u Nacionalnoj strategiji odbrane 2018.

Šanahan, inače bivši izvršni direktor "Boinga", bio je Matisov zamenik, a ne zna se koliko će dugo ostati vršilac dužnosti ministra odbrane, dodaje Rojters.