Francuske i britanske pomorske vlasti su u protekla dva dana u moru kod Pa de Kalea spasli više od 40 migranata koji su pokušali da stignu do Engleske u šest malih plovila, javili su danas zvanični izvori.

Pet brodića koji su prevozili 40 ljudi poreklom iz Iraka, Irana i Avganistana primećeni su juče na Božić, navelo je britansko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Šesti brodić, koji je prevozio tri migranta presretnut je rano danas.

"Imamo dokaze da su kriminalne organizacije iza tih ilegalnih pokušaja prelaska Lamanša u malim čamcima", rekao je portparol britanskog ministarstva.

PROČITAJTE JOŠ:  Francuski brod spasao osam migranata u Lamanšu

On je dodao da Britanci tesno sarađuju s francuskim vlastima i policijom da uđu u trag tim bandama koje eksploatišu osetljive ljude i dovode njihove živote u opasnost.

Te 43 osobe, među kojima ima dvoje dece sada se nalaze u Velikoj Britaniji gde će ih preuzeti vlasti ili odgovarajuće službe za pomoć, rekao je portparol britanske obalske straže.

Od oktobra pokušaji prelaska Lamanša su se povećali uprkos opasnostima vezanim za gust saobraćaj, jake struje i ledenu temperaturu vode.

Već godinama hiljade migranata iz Afrike, Bliskog Istoka i Azije pokušavaju da stignu do Velike Britanije iz Francuske, često se sakrivajući u prikolice kamiona.

Policija redovno evakuiše naselja migranata duž francuske obale, pre dve godine rasformirano je naselje zvano "Džungla" u Kaleu gde je u očajnim uslovima bilo smešteno oko 10.000 ljudi.