Slovačka potpisala ugovor o kupovini 14 aviona F-16

Beta

12. 12. 2018. u 17:07

Slovačaka će kupiti 14 borbenih aviona F-16 od američke kompanije Lokhid Martin u nastojanju da zameni avione iz sovjetskog doba

Словачка потписала уговор о куповини 14 авиона Ф-16

Foto: printskrin YouTube

Slovačaka će kupiti 14 borbenih aviona F-16 od američke kompanije Lokhid Martin u nastojanju da zameni avione iz sovjetskog doba.

Slovački ministar odbrane Peter Gajdos potpisao je danas sporazum s potpredsednicom Lokhid Martina za međunarodni poslovni razvoj Anom Vugofski.

Avioni F-16 Block 70/72 trebalo bi da zamene zastarele sovjetske MiG-29 koje su koristile slovačke vazdušne snage.

Zamenik državnog sekretara SAD DŽon Salivan rekao je u Bratislavi da je "oduševljen što prisustvuje "istorijskom" trenutku.

PROČITAJTE JOŠ: Srušio se F-16 u Teksasu

"To je značajan korak za Slovačku u njenoj odbrani, kao važnog saveznika u NATO, i važan korak napred u bilateralnim odnosima SAD i Slovačke", rekao je Saliven.

Prva četiri aviona trebalo bi da budu isporučena 2022, a ostali sledeće godine.

Premijer Peter Pelegrini je rekao da će Slovačka platiti više od 1,6 milijardi evra za te avione. Ugovor uključuje municiju, obuku pilota i druge logističke usluge.

"Potpisivanjem Slovačka objavljuje da je spremna da ispuni svoje obaveze u povećanju svog vojnog budžeta i da dostigne cilj od dva odsto bruto domaćeg proizvoda", rekao je Pelegrini.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

simonis

12.12.2018. 19:34

Svi u NATO moraju kupovati Amerivko naoruzanje to je poenta NATO, F16 je zastareo kao MIG29, ali eto kad ste u NATO morate ili polovno ili skupo staro gvosdje

DW

12.12.2018. 20:41

@simonis - #simonis. Uvek su politika i ekonomija išle ruku pod ruku. Od nekog moraš da kupuješ naoružanje zar ne? Ova verzija koju kupuje Slovačka je ono što nazivaju 4++ generacijom lovaca i daleko da od toga da je zastarela pogotovo što Slovaci kupuju ganc nove mašine dok za Hrvate se može reći da je njihov zastarela varijanta F-16. Može se diskutuje da li je ova varijatna naprednija i od MIG-35.