Novi metal ubija sjaj zlatu, zašto se onda Rusi smeše?

Novosti online

25. 11. 2018. u 07:12

Taj metal sada ima najbolje performanse među vodećim metalima, a investitori se sve više klade u njega.

Нови метал убија сјај злату, зашто се онда Руси смеше?

Depositphotos

Cene paladijuma (srebrno – beli metal) beleže rekordne nivoe.

Taj metal sada ima najbolje performanse među vodećim metalima, a investitori se sve više klade u njega.

Skoro 70 odsto potražnje za paladijumom dolazi iz auto-industrije, prema istraživačkoj grupi CPM. Metal, koji se uglavnom koristi u katalizatorima, ima veliku ulogu u prelasku automobilske industrije od dizel do benzinskih motora. Promena je povećala potražnju na tržištu koje trenutno ima ograničenu ponudu.

Dalje, stručnjaci kažu da je borba sa smogom u Kini još jedan od faktora koji doprinosi cvetanju potraženje za paladijumom. Što je stroži standard zagađenja, to proizvođači automobila koriste sve više katalizatora.

Analitičari Siti grup predviđaju dalji rast cene ovog metala ali sada se postavlja i pitanje snabdevanja.

Rusija i Južna Afrika zajedno proizvode oko tri četvrtine svetskih zaliha. Ruska kompanija Nornikelj je najveći proizvođač paladijuma u ​​svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

deda mi je ispricao...

25.11.2018. 09:15

Kada su pitali Cercila,kako da pobede Hitlera,on je,navodno,seo na obalu jezerceta i lulom poceo da ga prazni,bez da ista odgovori.Onda su ga svi upitali,zasto ne odgovara na tako ozbiljno pitanje,nego "prazni" jezerce?"Kada nestane vode,riba ce sama doci..".Ceo taj napredni svet,pljuje na Rusiju.Zna se i to kako i od koga je "Amerika" ukrala Titanijum.Kada Ruja zavrne slavinu Paladijuma,ribice ce disati na skrge..A zna se da taj nacin disanja,skodi ribicama...Jasno nam je i zasto je "obozavaju"

Milan

25.11.2018. 15:34

Samo radi tacnosti , i ako bih licno vise volio da je Rusija ta ali Juzna Afrika je najveci proizvodjac paladiuma sa gotovo 70% ukupne svetske proizvidnje. Ali ako automobili predju sa motora sa unutrasnjim sagorevanjem na elektricne i paladijum ce izgubiti na znacaju koji trenutno ima.