PARIZ

OD STALNOG DOPISNIKA
PRAVI medijski i finansijski potres dogodio se u ponedeljak kada se saznalo da je prvi čovek grupe "Reno-Micubiši-Nisan", najvećeg svetskog proizvođača automobila, moćni Karlos Gon (64), uhapšen u Japanu, uz optužbe da je prikrivao porez, ali i da je sredstva kompanije trošio za lične potrebe.

PROČITAJTE JOŠ: Nisan povlači stotine hiljada vozila zbog rizika od požara

Gonova plata uvek je izazivala ljutnju među radničkom klasom jer je ovaj magnat zarađivao godišnje i preko 16 miliona evra! Na čelu "Nisana" je, na ime plate, varijabila i deonica, primao više od 9 miliona evra, dok je u "Renou" kao generalni direktor istovremeno zarađivao više od sedam miliona. Od sredine prošle godine u "Nisanu" prima "samo" 5,6 miliona, jer je napustio mesto generalnog direktora ove firme i preuzeo funkciju direktora Administrativnog odbora, koju obavlja i u "Micubišiju", a tome treba dodati i platu u "Renou", na čijem čelu je ostao.

Gonu su i ove astronomske sume, očigledno, bile male, pa je japanskim finansijskim vlastima "zaboravio" da prijavi ukupno 38,9 miliona evra u periodu dužem od pet godina, počev od 2011. godine. Zanimljivo da je sve otkriveno na osnovu interne istrage u "Nisanu".

Gonu preti kazna od 10 godina zatvora. On je u ponedeljak posle hapšenja na aerodromu odmah izveden pred istražne sudije. Zadržan je u pritvoru.

Odmah je reagovala berza, pa je u trenutku "Nisan" izgubio 11,3 odsto vrednosti deonica, a "Reno" čak 12. Francuski konstruktor je tako odjednom izgubio milijardu evra i došao na najniži nivo od 2005. godine.

Oglasio se i francuski predsednik Makron i poručio da će francuska država, kao akcionar "Renoa", biti izuzetno oprezna kada je reč o stabilnosti automobilske grupe. Država u "Renou" ima 15 odsto deonica.

Karlos Gon, koji poseduje francusko, brazilsko i libansko državljanstvo, jedan od najmoćnijih poslovnih ljudi u svetu, "Nisan" je preuzeo 1999, kada se japanski proizvođač automobila nalazio pred bankrotom. Podigao je firmu i postao idol u celoj zemlji, toliko da je postao i ličnost popularnih stripova "Manga".

NAJMOĆNIJI NA SVETU

FRANCUSKO-JAPANSKA automobilska grupa je u prvoj polovini ove godine prodala najviše vozila u svetu, ukupno 5.538.000, i tako pretekla "Folksvagen", koji je udomio 5.519.000 kola. Osim "Nisana", "Renoa" i "Micubišija", u grupi su još "Dačija", "Lada avtovaz", "Alpina", "Infiniti", "Datsun"...