SARADNjA PARIZA I RABATA: Otvorena prva marokanska pruga za vozove visoke brzine

Beta

16. 11. 2018. u 00:37

САРАДЊА ПАРИЗА И РАБАТА: Отворена прва мароканска пруга за возове високе брзине

Foto Tanjug / AP

Marokanski kralj Mohamed Šesti i francuski predsednik Emanuel Makron otvorili su železničku prugu za vozove visoke brzine Tanger-Kazablanka, predstavljenu kao "najbržu u Africi"

Marokanski kralj Mohamed Šesti i francuski predsednik Emanuel Makron otvorili su železničku prugu za vozove visoke brzine Tanger-Kazablanka, predstavljenu kao "najbržu u Africi" i simbol "dubine" partnerstva Pariza i Rabata.

Vozovi na novoj linija koji bi, po najavama, trebalo da prve putnike počnu da prevoze do kraja novembra, bi 350 kilometara izmedju dva ekonomska centra Maroka trebalo da prelaze za oko dva sata.

Dvojica šefova država nisu davala zvanične izjave ali su na ceremoniji otvaranja pokazali bliskost.

PROČITAJTE JOŠ: Sve što niste znali o Maroku

Voz je potom krenuo iz ogromne renovirane železničke stanice u Tangeru i svega nešto više od sat kasnije stigao u Rabat, pre predvidjene satnice.

Prema navodima medija, prvi marokanski voz visoke brzine, nazvan "al-Borak" po krilatom konju iz islamskih narodnih priča, poremetio je saobraćaj običnih vozova.

Marokanska državna agencija je prenela da je Makronova poseta "odrazila dubinu bilateralnih odnosa zasnovanih na čvrstom i snažnom partnerstvu".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije