“Oslabljena” Merkelova postaje problem za EU?

Tanjug

13. 11. 2018. u 23:20

“Ослабљена” Меркелова постаје проблем за ЕУ?

Foto Tanjug-AP

U analizi nemačkog lista Dojče se navodi da delimično političko povlačenje kancelarke Merkel mnogi u Evropi vide kao javno priznanje slabljenja moći najuticajnije šefice vlade u EU
Dojče vele piše da u Evropskoj uniji strahuju da bi "oslabljena" nemačka kancelarka Angela Merkel mogla da postane problem za Uniju, dok se istovremeno čuju glasovi da je ona Uniji i dalje neophodna, jer doprinosi stabilnosti u ovoj osetljivoj fazi za evropsku zajednicu.

Pročitajte još:Zehofer: Odlazim s mesta lidera stranke, ostajem ministar

U analizi tog medija podseća se na njen poseban autoritet, zbog čega smatraju da bi njeno povlačenje s funkcije predsednice Hrišćansko-demokratske unije (CDU) moglo da ugrozi neke procese u Uniji.

U analizi se navodi i da ne sme biti sumnje da je vlada u Berlinu stabilna i to je deviza različitih predstavnika institucija EU, a pre svega Evropske komisije. Uverenje je da se sve odvija kao i pre - Nemačka ima stabilnu vladu i kancelarku koja obavlja svoj posao.

Pročitajte još: Flekenstajn: Možda Merkelova ode i ranije

Dojče vele navodi da, ipak, delimično političko povlačenje kancelarke Merkel mnogi u Evropi vide kao javno priznanje slabljenja moći najuticajnije šefice vlade u EU.

Navodi se da, nezavisno od govora nemačke kancelarke koji će danas održati pred Evropskim parlamentom u Strazburu, bezmalo sve države EU povlačenje Angele Merkel sa funkcije predsednice CDU povezuju sa pitanjima: Šta će to sada značiti za Evropu? Šta će biti sa evropskim projektima ako je Merkelova oslabljena? I šta će se desiti ako ona sasvim potpuno nestane iz evropske politike?

Dojče vele kao prvu važnu tačku navodi izbegličke kvote, ocenjujući da EU po tom pitanju traži kompromis. Navodi se da do sada nije bilo jedinstvenog stava o tome i da, naprotiv, još traju sučeljavanja. Angelu Merkel su žestoko kritikovali zbog njene politike prema izbeglicama, no ona je u posleDojče veleem trenutku uspela da napravi dogovor s Turskom zbog kojeg je pritisak na nju malo oslabio. Za taj, po mnogima sporan politički sporazum, i dalje joj je potrebna većina. A nju je Merkelova do sada uspevala da obezbedi u krugovima zemalja-članica.

Pod drugom tačkom Dojče vele izdvaja reformu evra i ostalo, navodeći da, na primer, Francuska i Nemačka zajedno planiraju rešenje za stabilnost evra. To bi rešenje podrazumevalo da evrozona postane otpornija na krize, ali, kako se navodi u analizi, sada bi francuski predsednik mogao da ostane bez partnerke za svoje planove.

Sve i ako kancelarka ne podržava Makrona koji želi da evrozona dobije sopstveni budžet, ona mu je potrebna kao podrška za ideju o formiranju sveobuhvatne unije banaka, a ona bi trebalo da bude dogovorena na sledećem samitu EU u decembru.

U međuvremenu, međutim, kako se navodi, Italija postaje finansijski rizična jer se ponaša neuračunljivo, a komesar EU za privredu Pjer Moskovici strahuje da bi spor oko budžeta mogao da se otme kontroli ako Nemačka u njemu ne bude posredovala.

Kao posleDojče veleu, treću važnu tačku, Dojče vele navodi populizam u EU, uz procenu da ne treba mnogo mašte da se zamisli koliko će da oslabi ionako slaba disciplina u postizanju konsenzusa unutar EU ako Nemačka ne bude posredovala.

Mađarska ili Poljska bi, naime, bez moćne šefice nemačke vlade, koja se u zajedničkoj porodici stranaka EVP dosad starala da šteta bude što manja, neometano nastavile da razgrađuju principe pravne države, navodi se u analizi Dojče vele.

Nakon što je najavila da će se povući sa funkcije predsednice CDU, član te stranke Ginter Etinger je izjavio da Brisel želi da Merkelova bude kancelarka još tri godine, dodajući da ona doprinosi stabilnosti u ovoj osetljivoj fazi za Evropsku uniju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

realist.

14.11.2018. 09:27

Ona je najveci problem I Propast Evrope Sa njenom migrantskom pitikom skojom ne prestaje da trpa gadove po Evropi, da bi dobila Nobela. Nemisleci koje Viruse, bolesti donose.