Američki predsednik Donald Tramp ocenio je kao "veoma uvredljiv" predlog predsednika Francuske Emanuela Makrona da Evropa treba da gradi sopstvenu vojsku kako bi se zaštitila od SAD, Kine i Rusije.


"To je veoma uvredljivo, ali možda bi Evropa prvo trebalo da plati svoj pravedni udeo u NATO-u, koji SAD u velikoj meri subvencionišu", napisao je sinoć Tramp na svom nalogu na Tviteru, po dolasku u Francusku gde treba da se sastane s francuskim kolegom tokom obeležavanja 100. godišnjice završetka Prvog svetskog rata. Makron je u utorak izjavio da je Evropi potrebna "prava vojska" kako bi se manje oslanjala na SAD kad je reč o odbrani.

PROČITAJTE I: Uprkos gubitku, Tramp ojačao

"Moramo se zaštititi od Kine, Rusije i čak Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Makron francuskom radiju.

SASTANAK DVA PREDSEDNIKA KONSTRUKTIVAN

Predsednik SAD Donald Tramp i francuski predsednik Emanuel Makron imali su danas u Parizu "veoma konstruktivan" sastanak, prenosi Rojters izjavu neimenovanog zvaničnika Jelisejske palate.

Navodi se da su se dvojica lidera sastali nekoliko sati pošto je Tramp na Tviteru oštro napao predlog koji je Makron izneo protekle nedelje o tome da je Evropi potrebna posebna evropska vojska za jačanje odbrambenih kapaciteta i smanjenje zavisnosti od SAD.

Zvaničnik je kazao da je bilo "neslaganja" i da se Tramp, koji je tvitovao da je Makronov komentar bio "veoma uvredljiv", na sastanku obratio predsedniku Francuske rečima "mislim da smo mnogo bliži nego što izgleda".