IZNERVIRANI RUSKI SAVEZNIK: Oružje za Azerbejdžan iz Moskve ljuti Jerevan

Branko Vlahović

subota, 10. 11. 2018. u 08:12

ИЗНЕРВИРАНИ РУСКИ САВЕЗНИК: Оружје за Азербејџан из Москве љути Јереван

Nikol Pašanjin tokom aprilskih protesta opozicije,Foto AP

Povlačenje predstavnika Jermenije iz Organizacije država kolektivne bezbednosti. Pašinjan ističe da je Rusija i dalje strateški partner njegove zemlje

MOSKVA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“PREDSEDNICI Rusije, Belorusije, Kazahstana, Kirgizije i Tadžikistana kao i vršilac dužnosti premijera Jermenije, okupljeni u Organizaciju država kolektivne bezbednosti (ODKB), u prestonici Kazahstana Astani razgovarali su o međunarodnoj situaciji, stanju na južnim granicama tih zemalja, ali i ko bi mogao da zauzme položaj generalnog sekretara te organizacije posle povlačenja predstavnika Jermenije Jurija Hačaturova, koji je ne samo smenjen, nego i optužen za kriminal.

Pročitajte još: AMERIČKI MEDIJI: Prednosti ruskih „ubojitih tenkova“

Jermenija je insistirala da na njegovo mesto, do isteka mandata, dođe novi Jermenin. No, izabran je predstavnik Belorusije, na koju je i red da predsedava ODKB.

U Jerevanu, prestonici Jermenije se i minulih meseci pričalo da će se ta zemlja povući iz ODKB, bez obzira što je v.d. premijera Nikol Pašinjan više puta ponovio da će Rusija i dalje biti strateški partner njegove zemlje.

Posle smene premijera Serža Sargasjana koga su nove vlasti u Jermeniji smatrale ruskim čovekom, prozapadni deo opozicije je verovao da će Zapad, a pogotovo Amerika, odmah ponuditi investicije i novac, kako bi se Jermenija odvojila od Rusije.

Glavni razlog ljutnje jermenske opozicije koja je svrgla staru vlast je što Moskva, kao i Minsk, prodaju Azerbejdžanu oružje.

Pročitajte još: Putin: Naš izvoz oružja 15 milijardi $, uprkos pritiscima na kupce

Zbog toga je još sredinom aprila 2016. poslanik parlamenta Hačatur Kokobljen predložio nacrt zakona o izlasku Jermenije iz Evroazijskog saveza koji, po mišljenju opozije, ne podržava Jerevan.

On je ocenio da Kazahstan i Kirgistan, kao muslimanske zemlje, nikada vojnički neće podržati kao saveznika Jermeniju.

Usijane glave u Jermeniji nisu svesne da bi izlaskom iz ODKB samo imali štetu i da bi tada, vojnički mnogo spremniji Azerbejdžan, mogao da povrati zauzete teritorije u Nagorno Karabahu.

U Moskvi se i dalje zalažu da se dugogodišnji konflikt dve susedne zemlje oko Nagorno Karabaha reši diplomatskim putem, a ne ratom.

RUSKE BAZE

Veliki broj Jermena živi i radi u Rusiji, pošto je Jermenija godinama u ekonomskim nevoljama i stanovništvo se stalno iseljava. Zbog toga bi izlazak iz saveza bio opasan za Jermeniju u kojoj Rusija ima aviobazu Erebuni, uz bazu u Gjumriju. Rusi su veći deo vojne tehnike iz baza u Gruziji preselili u Jermeniju.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije