Privatizacija crkve u Grčkoj?

Zvonko Šimunec

10. 11. 2018. u 14:28

Burne reakcije u Grčkoj posle najave novog statusa sveštenih lica. Lavina nezadovoljstva kod sveštenstva zbog mogućih promena

Приватизација цркве у Грчкој?

Foto AP Arhiepiskop Jeronimos i premijer Aleksis Cipras

ATINA

OD STALNOG DOPISNIKA „NOVOSTI“DA li će u Grčkoj oko 10.000 sveštenih lica i pomoćnog osoblja izgubiti status državnih službenika, najvažnije je pitanje nakon objavljivanja Nacrta sporazuma o odnosima crkve i države.

Javna debata je sve intenzivnija, a svakim danom jača front otpora prema Sporazumu, koji su pre nekoliko dana zajedničkim saopštenjem najavili premijer Grčke Aleksis Cipras i arhiepiskop Atine i cele Grčke Jeronimos.

Iako sporazum obuhvata 15 poglavlja koja tek treba da budu razmatrana i eventualno prihvaćena kroz institucije grčke crkve, pa tek onda da uđu u proceduru vladinih službi i na kraju parlamentarne verifikacije, stavka o oduzimanju statusa državnih službenika sveštenim licima je pokrenula lavinu nezadovoljstva kod sveštenstva.

Crkveni velikodostojnici najavljuju da će se prvi među njima, arhiepskop Jeronimos, zbog "po crkvu ponižavajućeg sporazuma", suočiti sa širokim i intenzivnim otporom sveštenstva.

Država bi i dalje finansijski garantovala oko 200 miliona evra godišnje, koliko iznose plate sveštenika, ali bi ih u vidu subvencije isplaćivala novouspostavljenoj agenciji koja bi sprovodila sve administrativno-birokratske operacije.

Istovremeno, formiraće se još jedna agencija za "zajedničku eksploataciju crkvenim dobrima" širom Grčke. Nema preciznih podataka, ali je poznato da crkveno zemljište i nekretnine basnoslovno vrede.

Na prvi pogled ništa se bitno ne bi dogodilo, osim što bi vlada ispunila jedan od uslova evropskih kreditora da jasno definiše status crkvenih lica i oslobodi se balasta od 10.000 službenika u javnom sektoru.

Crkveni velikodostojnici, a prednjače vladike iz Soluna i Pireja, Antimos i Serafim, osporavaju pravo arhiepiskopu da postiže sporazume i odlučuje "o budućnosti 11.000 sveštenika i njihovih porodica".

- U pitanju je privatizacija Crkve - tvrdi vladika Serafim i nagoveštava žestok otpor marginalizaciji crkve koja "postoji 2.000 godina i ne pristaje na status privatnog preduzeća koje država može da podržava, ali i ne mora".

ISTORIJSKI AKT

VLADINI zvaničnici govore o "istorijskom sporazumu", a visoko rangirani predstavnik vladajuće Sirize Joanis Amanitidis kaže da će se kroz široki društveni konsenzus racionalizovati odnosi Crkve i države, pri čemu država mora da bude garant verskih sloboda svakog građanina.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)