Italijanska politika trećeg deteta

Tanjug

01. 11. 2018. u 23:20

Populistička vlada u Rimu namerava da omogući besplatno obradivo zemljište u ruralnim sredinama Italije porodicama koje se odluče da imaju treće dete

Италијанска политика трећег детета

Free Images Pixabay

Italijanska vladajuća koalicija predlaže da se velikim porodicama besplatno ustupa poljoprivredno zemljište.

Populistička vlada u Rimu namerava da omogući besplatno obradivo zemljište u ruralnim sredinama Italije porodicama koje se odluče da imaju treće dete, prenosi Euroaktiv.

Na taj način vlasti se nadaju da će zaustaviti rastuću depopulaciju ruralnih područja i napuštanja obradivog zemljišta.

Ipak za italijansku opoziciju, takva "neo srednjovekovna" mera vlade predstavlja vraćanje unazad i ponovno oživaljvanje staromodne retorike o preraspodeli zemljištva.

Ovaj predlog italijanske vlade uključen je u kontroverzni nacrt budžetskog zakona, o kojem se i dalje raspravlja u italijanskom parlamentu, i usmeren je na "podsticanje socio-ekonomskog razvoja ruralnih područja i istovremeno podršku porodici".

Prema vladinim izvorima, ovu meru je predložio ministar poljoprivrede Đan Marko Sentinaio, a podržali su je i ministarka za regionalna pitanja Erika Stefani i ministar za porodična pitanja Lorenco Fontana, bivši evropski poslanik poznat po idejama o "tradicionalnoj porodici".

Pročitajte još - Beneficije za treće dete

Ideja o "vraćanju na zemlju" oživljava u Italiji naočito među mladima, rekao je Sentinaio, dodajući da ova mera ima za cilj da zemljoradnici dobiju obradivo zemljište.

"Priča se da u Italiji ima malo dece, a ova odredba u predlogu zakona o budžetu omogućava da zaustavimo takav trend. Iz tog razloga naše ministarstvo želi da pruži podršku određenim ruralnim područjima, gde se deca i dalje rađaju", istakao je ministar u intervjuu za italijansku televiziju RAI.

Druga mera koja je takođe uključena u predlog zakona o budžetu nalaže formiranje fonda od 20 milijarde evra u narednom trogodišnjem periodu koji bi se koristio za odobravanje kredita u visini do 200 miliona evra tokom narednih 20 godina, kako bi se pored obradivog zemljišta pripremio teren koji omogućava uslove za život porodicima.

Prema ovom predlogu, raspodela tog budžetskog fonda bi trajala 20 godina i odnosila bi se samo na porodice sa trećim detetom rođenim 2019., 2020. i 2021. godine.

Porodice koje već imaju troje ili više dece isključene su iz ove mere.

U Italiji je 2017. godine rođeno 458.141 beba, što je smanjenje od dva odsto u odnosu na godinu ranije.

Italijanska opozicija kritikuje predložene mere ocenjujući ih kao staromodne i neusklađene sa evropskom socijalnim politikom. Opozicija kaže da vlada razmišla o izgradnji malih farmi, umesto da se usredsredi na produktivnost italijanske poljoprivrede.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije